Víkendová pohoda: Užite si relax, dejiny a krásnu prírodu v Bardejove

2015-02-21 09:00:00 |   |    | 

Niet lepšej veci, ako si počas víkendu dobre oddýchnuť, zabaviť sa, ale zároveň aj spoznať zaujímavú kultúru a dejiny našej krajiny. Presne túto kombináciu vám ponúka mesto Bardejov. Ideálnou voľbou je skombinovať víkendový pobyt v kúpeľoch a popri tom preskúmať aj okolie a najmä centrum mesta, ktoré sa stalo chráneným kultúrnym dedičstvom UNESCO.



 

Bardejovské kúpele

 

Po únavnom týždni je istotne najlepšou voľbou začať oddychom. Na procedúrach sa vám podarí zrelaxovať a dostať do tej správnej nálady. V tunajších kúpeľoch liečia problémy s trávením, obličkami, pohybovým a obehovým systémom. Zároveň však ponúkajú aj wellness pobyty, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa od stresu a pomôžu vyčerpanému organizmu. V mimosezónnom období sa ponúkajú navyše za nižšie ceny. Prvá zmienka o kúpeľoch pochádza z 13. storočia. Napriek inováciám sa tam však stále snažia uchovať aj kúsok pôvodného koloritu a nezabúdajú tak ani na ich pestré dejiny. Jednou z najslávnejších udalostí bola totiž návšteva slávnej Sisi, ktorá prišla do Bardejova za relaxom a užila si tam príjemný trojtýždenný pobyt. I vďaka tomu si urobili vo vtedajšej dobe výbornú reklamu a prilákali ďalších hostí.

 

Radničné námestie

 

Pýchou mesta Bardejov je i jeho námestie. I keď počas histórie zmenilo svoju podobu, postupne začali jeho predstavitelia pracovať na tom, aby sa čo najvernejšie podobalo pôvodnému obrazu. Veľmi vysokú historickú hodnotu majú najmä meštianske domy, ktoré majú často pôvodnú malebnú výzdobu. Námestie s oddychovými zónami je skvelý miestom na rôzne akcie, a tak ako i v minulosti, i teraz sa tam niekedy konajú jarmoky. Medzi tie najkrajšie budovy patrí radnica a bývalá škola.

 

Bazilika svätého Egídia

 

Dominantou tohto námestia je aj bazilika, ktorú začali stavať približne v trinástom storočí. Postupne sa z jednoduchého kostolíka, patriaceho mníšskemu rádu, stala veľká katedrála, ktorá sa stala ústredným bodom duchovného života miestnych veriacich. Kostol pozostáva z niekoľkých častí, ktoré sú štylizované podľa toho, čo prevládalo v danom období. Nájdete tam aj niekoľko menších oltárov a veľkú hodnotu majú aj nástenné fresky a výzdoba baziliky.

 

Mestská radnica

 

V centre nájdete aj tri zaujímavé múzeá. Začnime tým najdôležitejším. To sa nachádza v historickej budove mestskej radnice a časom sa stalo obľúbené návštevným miestom. Zobrazuje dejiny Bardejova, hrdého slobodného kráľovského mesta, o ktorom sa písalo už v stredoveku. Jednou z pobočiek je múzeum, ktoré sa venuje ikonám a taktiež Prírodovedné múzeum, v ktorom nájdete okrem iného i ulitu najväčšieho slimáka, ktorý žil na Slovensku.

 

Múzeum šarišskej dediny

 

Túto atrakciu nájdete priamo pri kúpeľoch. Ide o skanzen s pôvodnými domčekmi, ktorý mapuje architektúru tohto regiónu. Dokopy si tam môžete pozrieť viac ako dvadsať domov s pôvodným zariadením. K najcennejším častiam expozície patria dva drevené kostolíky a špeciálne zariadenie, pomocou ktorého vyrábali v minulosti drevené rúry na vodovody. V areáli sa nachádza aj expozícia ľudového umenia, kde nájdete aj historické informácie o kúpeľoch. Okrem nich si tam môžete obzrieť napríklad kroje z tohto regiónu, pôvodné nástroje alebo duchovné pamiatky.

 

Zrúcanina Zborov

 

Pokiaľ sa rozhodnete ísť do Bardejova počas pekného slnečného víkendu, istotne si vyhraďte čas aj na ľahkú turistiku. Tunajšia príroda je nádherná a bolo by škodou nepreskúmať ju. Prvým tipom je zrúcanina hradu Zborov, ktorá bola definitívne zničená počas 1. svetovej vojny. Týči sa nad obcou s rovnakým pomenovaním a dostanete sa k nej príjemnou prechádzkou cez lesík, v ktorom sa nachádzajú vzácne duby.

 

Náučný chodník Čierna mláka

 

Vďaka druhému tipu sa vraciame opäť do Bardejovských kúpeľov. Podľa náročnosti je rozdelený do troch častí. Najkratší jedľový má takmer dva kilometre, najnáročnejší javorový je raz tak veľký. Bukový má niečo vyše troch kilometrov, no vďaka malému prevýšeniu stále ponúka možnosť na príjemnú túru, ktorá vám navyše ušetrí dostatok síl. Po celej trase sa nachádzajú náučné tabule s dôležitými informáciami o tunajšej prírode, oddychové zóny a zájsť môžete aj k jazierku. Jednoducho skvelé miesto na to, aby ste si precvičili svaly a zároveň sa príliš neunavili pred ďalšími procedúrami.

 

Zdroj/autor: e-bardejov.sk, bardejov.sk, tanika.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa