TIP na víkend: V krásnom jarnom počasí vám Trnava ponúkne úžasné miesta

2015-03-07 09:00:00 |   |    | 

Hľadáte nejaký zaujímavý tip na víkend? Skúste sa teda vybrať do Trnavy. Slovenský Rím, ako ju s obľubou našinci prezývajú, je bohatý na rôzne inšpirácie, vďaka ktorým si môžete oddýchnuť v prírode, ale sa aj dostatočne nasýtiť z umeleckej a historickej stránky.



 

Prechádzka centrom Trnavy

 

Svoj výlet začnite najprv v samotnej Trnave. Ešte predtým, ako preskúmate tento región, prejdite sa starým centrom a nasajte atmosféru z tamojších budov. Navyše tam nájdete aj niekoľko múzeí, takže prvý deň vášho víkendu môžete venovať kultúre a umeniu. Začnime najprv múzeami. Trnava sa môže pochváliť nie jedným významným rodákom a umelcom, ktorý žil v týchto končinách. Dom hudby je napríklad zasvätený i Mikulášovi Schneiderovi-Trnavskému a okrem iného mapuje i základ jeho tvorby. V Kláštore klarisiek si môžete pozrieť lebku neandrtálskej ženy a ukážky dejín tohto mesta. Súčasťou mesta je aj múzeum nábytku, knižnej kultúry, galéria, výstava úžitkového umenia a netradičné múzeum ázijských umeleckých diel.

 

Potom sa už môžete vybrať na sledovanie architektúry a začať môžete priamo na Trojičnom námestí. Ako prvé venujte pozornosť ozdobnému stĺpu, podľa ktorého dostalo svoje pomenovanie. Pochádza zo 17. storočia a ozdobený je aj erbmi mesta. Hneď pri ňom sa nachádza renesančná Mestská veža, z ktorej si môžete vychutnať nádherný pohľad na okolie. Katedrálu sv. Jána Krstiteľa postavili talianski architekti a popýšiť sa môže napríklad aj dreveným, bohato zdobeným oltárom. Budova radnice prezentuje zase barokový a gotický štýl. Prezrite si aj jedno z najzachovalejších mestských opevnení u nás a na záver zájdite k budove Divadla Jána Palárika, kde môžete ukončiť váš deň. Tunajšie predstavenia patria k veľmi obľúbeným a diváci na ne prichádzajú aj zo vzdialených miest.

 

Smolenický zámok

 

Nádherný zámok so skvelou polohou a krásnym nádvorím. Vo svojich dejinách si odskúšal neľahké časy, keď vyhorel a musel byť takmer kompletne prestavaný. I kvôli tomu sa žiaľ, nepodarilo uchovať nič z pôvodného zariadenia, a tak pre verejnosť vybudovali iba menšie múzeum. To je prístupné iba počas letných prázdnin. Napriek tomu si tam môžete ísť oddýchnuť a poprechádzať sa aspoň v okolí, pretože Smolenický zámok za to istotne stojí. Jednotlivé miestnosti boli prebudované na reprezentatívne priestory a v prípade záujmu môžete zorganizovať v jeho priestoroch aj svadbu.

 

Jaskyňa Driny

 

Slováci sa môžu okrem iného z hľadiska turizmu pochváliť aj množstvom jaskýň. Možno ste však nevedeli, že napriek tomu, že ich máme u nás neúrekom, na západe našej krajiny sa nachádza len jediná. A tou je práve jaskyňa Driny. Rozmerovo menšia, ponúka približne polhodinový okruh, na ktorom si môžete pozrieť bohatú kvapľovú výzdobu. Po prvýkrát privítala turistov v roku 1935 a odvtedy sa teší veľkej obľube. Spojiť ju môžete s návštevou Smolenického zámku, pretože sa nachádza v jeho blízkosti. Prístupná je od apríla.

 

Hradisko Molpír

 

Archeologicky mimoriadne cenné nálezisko. V minulosti sa tam nachádzalo hradisko, ktoré pozostávalo z niekoľkých častí a údajne tam žilo niekoľko stoviek ľudí. Jeho súčasťou boli menšie príbytky pre poddaných, obranné veže, ale aj väčšie bašty. Nachádzajú sa tam aj pohrebiská a obetiská. Predpokladá sa, že stavby boli vystavané z dreva a kameňa. Pri archeologických prácach sa tam našli historické nástroje, ale aj kosti bývalých obyvateľov. V súčasnosti sa tam nachádza náučný chodník, ktorý opisuje Molpír v čase jeho najväčšej slávy.

 

Kaštieľ Dolná Krúpa

 

Šľachta si tam v minulosti vytvorila dokonalý komplex na oddych. Okrem samotného kaštieľa bola jeho súčasťou nádherná záhrada a aj menšie divadlo, kde sa venovali kultúre. V minulosti tam istý čas žil aj skladateľ Ludwig van Beethoven a na jeho počesť sa v kaštieli nachádza aj hudobné múzeum. Pýchou je najmä veľký park, v ktorom si môžete naplánovať príjemnú prechádzku. Kaštieľ je otvorený celoročne a vstupné je 2 eurá.

 

Zrúcanina Dobrá Voda

 

Hrad bol postavaný v 13. storočí, no v súčasnosti z neho zostala už iba minimálna časť. Táto zrúcanina je však ďalšou skvelou možnosťou na výlet. Ponúka nenáročný chodník, pomocou ktorého sa dostanete k samotným ruinám. Odtiaľ je vynikajúci výhľad na okolie a na chvíľku sa môžete zasnívať nad tým, ako to tam vyzeralo v minulosti. K hradu vedie niekoľko chodníčkov, takže si môžete urobiť dlhšiu prechádzku a preskúmať celé okolie.

 

Možnosti na kúpanie

 

Pokiaľ sa vyberiete do Trnavy v letnom období, máte tam i niekoľko možností na kúpanie. Okrem kúpalísk priamo v meste a v Dobrej Vode, si môžete ísť oddýchnuť aj k vodnej nádrži Buková. V jej okolí nájdete niekoľko možností na ubytovanie, môžete tam rybárčiť, grilovať alebo si urobiť len krátky piknik.

 

Zdroj/autor: trnava.sk, vitajvtrnave.sk, spoznaj.eu, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa