Ideálny čas na výlet po Slovensku. Spoznajte Poprad a jeho okolie

2015-09-24 08:00:00 |   |    | 

Vďaka Vysokým Tatrám predstavuje mesto Poprad jednu z najlepších oblastí pre dovolenku na Slovensku. Nech sa tam vyberiete v ktorúkoľvek časť roka, vždy nájdete nejaké zaujímavé outdorové aktivity, ktorými si môžete vyplniť voľný čas. Tie však netvoria jedinú zaujímavosť, pre ktorú by ste sa mali vybrať práve do Popradu. V okolí sa nachádza aj niekoľko zaujímavých pamiatok, galérií a atrakcií, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.



 

Tatranská galéria

 

Tunajšia galéria vznikla v unikátnej budove bývalej elektrárne. Vďaka tomu ponúkla umeniu štýlové prostredie, ktoré sa zaradilo medzi najtrendovejšie galérie v Európe. Výstavy v nej sa delia do dvoch častí. Prvú tvorí stála expozícia pozostávajúca z malieb umelcov tohto regiónu. Druhá časť sa obmieňa a ponúka vždy nejaký zaujímavý náhľad do umenia. Môžete si tam obzrieť nielen obrazy, ale aj výstavy fotografií a iných umeleckých diel. Súčasťou budovy je aj príjemná kaviareň a taktiež priestor, v ktorom sa konajú rôzne podujatia a koncerty.

 

Podtatranské múzeum

 

Druhá atrakcia sa nachádza približne 10 minút pešej chôdze od galérie. Podtatranské múzeum ponúka v prvom rade informácie o gánovskom neandrtálskom človeku a vykopávkach v tomto okolí. Potom sú to rôzne kamene, nerasty a prírodne jedinečnosti tohto regiónu. Vrchné poschodie zase ponúka prechádzku dejinami, tradíciami a kultúrou okolia Popradu. Taktiež sa tam nachádzajú niektoré kusy nábytkov a denných úžitkových predmetov. Jedna časť je taktiež venovaná dočasným výstavám.

 

Aquacity

 

Pokiaľ ste zatúžili po relaxe, i ten nájdete v Poprade. Aquacity ponúka hneď niekoľko atrakcií určených pre deti i dospelých. K dispozícii sú vonkajšie bazény, ktoré zahŕňajú aj bazény s teplou vodou a vnútorné bazény, pri ktorých sa nachádza aj saunový svet. Ten si však musíte doplatiť za ďalšie vstupné. V areáli sa nachádzajú aj zábavné zóny a počas leta je tam neustále nejaký zaujímavý program. Aquacity taktiež ponúka aj kozmetické služby a môžete si vyskúšať aj silu extrémneho chladu počas kryoterapie.

 

Kežmarské zaujímavosti

 

Ak budete v Poprade na viac dní, istotne si naplánujte aj návštevu Kežmarku. Pokiaľ patríte medzi milovníkov umenia a dejín, toto miesto je pre vás ako stvorené. V prvom rade sa tam nachádza Evanjelické lýceum s knižnicou so vzácnymi kúskami, v ktorej študovali viacerí slovenskí velikáni, počnúc štúrovcami. Smerom do mesta si potom hneď vedľa tejto budovy môžete pozrieť nádherný drevený kostolík, jednu z dominánt mesta. V centre sa nachádza meštiansky dom s ukážkou rôzneho nábytku bývalých obyvateľov. Na konci námestia je Kežmarský hrad s úžasnou vyhliadkou a historickou lekárňou. V jeho priestoroch sa nachádza aj výstava historických vozidiel.

 

Kaštieľ, Strážky

 

Strážky sa nachádzajú približne desať minút cesty od Kežmarku. Chodí tam aj autobus, ktorý stojí asi tri minúty od kaštieľa. Jeho súčasťou je rozsiahly park s krásnym výhľadom na Tatry. Kaštieľ bol postavený v 13. storočí a v súčasnosti ponúka skvelý náhľad do histórie tohto regiónu. Medzi posledných majiteľov patrila rodina Mednyánszkych, ktorých syn bol známym slovenským maliarom. Niekoľko jeho prác si môžete pozrieť aj v interiéri kaštieľa. Posledná majiteľka bola veľmi skromná, vždy pomáhala chudobným ženám a deťom v Strážkach, za čo jej boli tunajší obyvatelia veľmi vďační.

 

Belianska jaskyňa

 

Je jedinou prístupnou jaskyňou priamo vo Vysokých Tatrách. Objavená bola v 19. storočí a veľmi rýchlo bola sprístupnená aj verejnosti. Nachádza sa vo vyššej polohe a budete si to musieť k nej najprv vyšliapať, čo pre niekoho predstavuje menšiu túru. Má bohatú kvapľovú výzdobu, sprístupnený je takmer trojkilometrový chodník a najkrajšie časti majú tvar bohatej vodopádovej ozdoby.

 

Múzeum TANAPu, Tatranská Lomnica

 

Ak sa vyberiete na Lomnický štít, zastavte sa potom aj v tunajšom múzeu TANAPu. V jeho expozícii sa dozviete informácie o dejinách parku a môžete si pozrieť vzácne exponáty v podobe vypchatých zvierat, ale aj mnohé vzácne kvetiny, ktoré môžete vidieť v našich veľhorách. Menšia časť sa venuje aj miestnej kultúre a krojom, ktoré sa používali v tomto regióne.

 

Štrbské Pleso

 

Ak sa vám nechce ísť na veľké túry, postačí vám aj výlet na Štrbské Pleso. Spoznávajte jednotlivé jazerá a obzrite si krásu kopcov takto z bližšia. Najprv sa zastavte pri Malom Štrbskom plese, ktoré sa nachádza po ľavej strane pri vstupe autom do obce. Pokiaľ prídete zubačkou, prejdite cez nástupište smerom do lesíka a do piatich minút ste pri ňom. Ďalšie skryté jazierko sa nachádza smerom po asfaltovej ceste k budove bývalej pošty. Po pravej strane sa nachádza les, v ktorom uvidíte malý vstup. Práve tam je skryté ďalšie z malých jazierok. No a na záver si nechajte to najlepšie, veľké jazero, pri ktorom sa nachádza aj vila, v ktorej isté obdobie žila spisovateľka Maša Haľamová. Keď máte chuť a odvahu, môžete si vyskúšať aj člnkovanie. Ak hľadáte zábavu, zájdite si do areálu skokanských mostíkov, kde najmä v zime nájdete rôzne adrenalínové zábavky.

 

Poľsko na dosah

 

Ak by vám nestačila ponuka Slovenska, na dosah máte aj poľské Tatry, takto môžete skĺbiť zaujímavú dovolenku aj s malou zastávkou v zahraničí. Pri ceste tam sa zastavte v Ždiari, známom svojou znamenitou atmosférou. Nádherná príroda robí túto oblasť jedinečnou a rázovité zvyky atraktívnou pre turistov.

 

Túry verzus lyžovačka

 

Keď sa do Tatier vyberiete v lete alebo na jeseň, istotne si zájdite aj na nejakú túru. Či to budú jednoduchšie vychádzky ako napríklad na Popradské pleso, k vodopádu Skok alebo na Hrebienok a blízke chaty alebo na dlhšie túry na Rysy alebo Kriváň, istotne vám tieto veľhory ponúknu mnoho zaujímavostí pre ich spoznávanie. V zime sú tam zase viaceré lyžiarske strediská. Keď sa chcete vyhnúť veľkému ruchu a nechcete čakať dlho v radoch, vyberte si niektoré z menších stredísk v blízkosti Svitu, Liptovskej Tepličky a iných lokalitách.

 

Zdroj/autor: slovakia.travel, poprad.sk, kezmarok.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa