Skalka pri Trenčíne – Miesto zázrakov aj turisticky lákavých atrakcií

2016-04-18 00:01:00 |   |    | 

Dnešný svet je hektický a plný stresu, poznáme to. Veď okrem povinností v práci máme ešte množstvo predsavzatí, čo urobíme doma. Dostávame sa tak do akejsi „rutiny“ a možno aj strácame chuť do života. Ak sa chcete vymknúť z tohto stereotypu, skúste cestovať. Možno aj na duchovné miesta, kde nájdete pokoj a čas na rozmýšľanie.



 

Práve takouto „duchovnou oázou“ je Skalka pri Trenčíne. Nachádza v západnej časti Slovenska, neďaleko mesta Trenčín. Je to najstaršie pútnické miesto v našom regióne a pozostáva z dvoch častí : Malej a Veľkej Skalky. Jeho história sa začína v 11. storočí, kedy tu žili svätí pustovníci Andrej-Svorad a Beňadik. Podľa legendy tu nejaký čas žili a spravili tu mnoho zázrakov. Za návštevu určite stojí pútnický kostol sv. Andreja-Svorada a Beňadika na Malej Skalke. Ten stojí na bradle odkiaľ bol zhodený do Váhu sv. Beňadik. Na tzv. Veľkej Skalke nájdeme pozostatky benediktínskeho opátstva z roku 1224. Tu sa rozprestiera aj Beňadikova jaskyňa.

 

O tomto mieste, ale aj o spomínaných svätých koluje viacero legiend. Tá najstaršia je od biskupa Maurusa z polovice 11. storočia a hovorí o ich živote. Svätý Svorad i Beňadik sa utiahli do pustovníckej samoty na Skalku, aby posilnili svoj duchovný život. Raz pri rúbaní dreva v hore sv. Svorad zamdlel, pristúpil k nemu krásny mládenec na pohľad ako anjel, naložil ho na vozík a zaviezol do jaskyne. Keď sa pustovník prebral, priznal sa svojmu spolubratovi a prísahou ho zaviazal, aby o tejto udalosti nikomu nepovedal, kým nezomrie. Po smrti svojho učiteľa žil sv. Beňadik na Skalke ešte tri roky. Neskôr ho prepadli zbojníci a žiadali ho o peniaze, keď žiadne u neho nenašli, vytiahli ho z jaskyne a zabili. Jeho telo zhodili do Váhu. Odvtedy ľudia vídavali veľkého orla sedávať na brehu, akoby čosi pozoroval. Po roku bolo Beňadikovo telo vytiahnuté z Váhu v neporušenom stave.

 

Vrátime sa teraz z minulosti späť do súčasnosti. Priľahlý vrch je významnou archeologickou lokalitou, žili tu naši predkovia, od keltského obdobia cez Pribinovo Nitrianske kniežatstvo až po Veľkú Moravu, ako aj celý stredovek. Vďaka dobrovoľníkom sa podarilo čiastočne zrekonštruovať areál opátstva s jaskyňou. V roku 1924 bola Skalka pri Trenčíne vyhlásená za najvýznamnejšie pútnické miesto Slovenska (katolíckou cirkvou), mohli by sme ho teda významovo prirovnať k Lurdám vo Francúzsku.

 

Dnes sem na púte chodí okolo 15-tisíc veriacich zo Slovenska i zahraničia. Hlavná púť prebieha v sobotu a nedeľu po 17. júli, kedy je sviatok sv. Svorada a Benedikta (Beňadika). Od roku 2008 je predzvesťou púte medzinárodné výtvarno-literárne sympózium Ora et Ars. Počas neho sa umelci nechajú inšpirovať atmosférou Skalky, neskôr svoje inšpirácie pretvárajú do reálnych diel. Tie potom prezentujú na dvoch vernisážach a na neskorších putovných výstavách. Niekoľko rokov dozadu pribudol aj kultúrno-historický seminár. Diela zo sympózia sú publikované v katalógu Ora et Ars Skalka. V miestnej časti Trenčína pod názvom Opatová sa nachádza Kostol sv. Svorada a Benedikta, jeho základom bola Kaplnka sv. Doroty, ktorú dal postaviť v roku 1528 Juraj Turzo. Súčasťou interiéru je malý relikviár s časťou telesných ostatkov sv. Benedikta.

 

Ak si želáte vypnúť od svojich každodenných starostí, Skalka pri Trenčíne je pre vás vhodné cieľové miesto. Krása prírody sa tu snúbi s neopakovateľnou duchovnou atmosférou. Zaujímavosťou miesta je aj možnosť lezenia po skalnej stene neďaleko pútnického miesta, ktorá zlákala už viacerých „dobrodruhov“.

 

Zdroje/autor: putnickemiestoskalka.sk, trencin.sk, ratsk.sk, visittrencin.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa