Dočkali sme sa: Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ

2016-08-19 12:00:00 |   |    | 

Už dnes môžu všetci milovníci slovenskej prírody konečne v Národnom parku Slovenský raj navštíviť roklinu Kyseľ, ktorú uzavreli po veľkom požiari pred 40 rokmi. Slávnostné otvorenie ferraty Kyseľ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutočnilo včera a my vám prinášame fotografie miest, ktoré boli takmer polstoročie pred očami turistov skryté.



 

Náučný chodník v úseku od ústia rokliny pri Bielom potoku po mostík nad Obrovským vodopádom umožní návštevníkom obdivovať a zažiť prírodu netradičnou formou, odlišnou od štandardného sprístupnenia, ako ju poznajú z iných roklín. "Vidieť štyri desaťročia nedotknutú a neporušenú prírodu je obrovským zážitkom nielen pre ochranárov a vyznávačov turistiky, ale aj pre všetkých ľudí, ktorí idú do prírody oddýchnuť si a načerpať silu. Som veľmi rád, že sa nám túto jedinečnú časť Slovenského raja podarilo sprístupniť turisticky atraktívnym a vyhľadávaným spôsobom, akým je ferrata," povedal minister životného prostredia SR László Sólymos.

V tiesňave Kyseľ vypukol v roku 1976 požiar, ktorý zničil viac ako 30 hektárov lesa. Odvtedy bol do rokliny Kyseľ prísny zákaz vstupu. "Je to prekrásny kút Slovenského raja, ktorý posledných 40 rokov vytvárala len príroda sama. Pre nás je podstatné ukázať ľuďom pravú nefalšovanú divočinu aspoň krátky čas v roku bez toho, aby došlo k jej poškodeniu," podotkol riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely na tlačovej konferencii uviedol, že otvorenie rokliny Kyseľ je obrovskou príležitosťou nielen pre Slovenský raj, ale aj cestovný ruch.

Náučný chodník bude prevádzkovať Správa Národného parku Slovenský raj. Z dôvodu ochrany prírody bude možné ferratu využívať podľa Dražila len v období od 15. júna do 31. októbra. Návštevník musí mať potrebné vybavenie, takzvaný ferratový set, aby zvládol pohyb po zapustených železných stúpačkách v skalách a s istiacim fixným lanom. "Chodník sa priblížil k európskemu trendu pri prechodoch horskými exponovanými turistickými cestami, akými sú rokliny v Slovenskom raji. HZS týmto vnáša do Slovenského raja nový prvok istenia a preto sa chodník v Kyseli volá Ferrata HZS," uviedol riaditeľ Oblastného strediska HZS Slovenský raj Ivan Krajčír. Doplnil, že ferrata je 1500 metrov dlhá, nachádza sa tam 420 stúpačiek a 380 metrov lana. Dražil informoval, že kompletná rekonštrukcia rokliny Kyseľ si vyžiada 65.000 eur.

Počas dnešného dňa sa do znovuotvorenej rokliny vybral nielen minister Brecely, ale aj prezident SR Andrej Kiska. "Slovenský raj je moja srdcovka a je jednou z najkrajších oblastí Slovenska. Ako dieťa som sem často chodieval a bol som v Kyseli ešte aj pred požiarom," uviedol Kiska. Hoci si na túto turistickú cestu veľmi nespomína, je rád, že sa roklina po 40 rokoch opäť sprístupňuje verejnosti.

Doteraz bola časť Kyseľa sprístupnená náhradnou trasou, ktorá vedie od mostíka nad Obrovským vodopádom po rázcestie na Malom a Veľkom Kyseli. "Aj táto časť bola obnovená, pričom bude prístupná celoročne bez potreby ferratového setu," dodal riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj.

S otvorením ferraty však nesúhlasí Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny (SZOPK) Slovenský raj z dôvodu ohrozenia viacerých druhov nielen vzácnych živočíchov. "Nesprístupnená časť rezervácie je vyhľadávaným miestom pre zimný spánok medveďa hnedého a na skalné bralá sa vrátil hniezdiť, ešte prednedávnom na území Slovenska vyhubený, sokol sťahovavý," vysvetlil predseda SZOPK Slovenský raj Bedřich Hájek. Doplnil, že otvorenie ferraty bude sprevádzané hlukom, ktorý bude zvieratá vyrušovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj a
Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa