Demänovská dolina z pohľadu histórie: Prvým turistom nechýbali ani lanovky

2018-03-27 00:00:00 |   |    | 

Jasná a Demänovská dolina si vybudovali meno jedného z najkvalitnejších stredísk v strednej Európe. Široká sieť dobre prepojených zjazdoviek ponúka vynikajúce podmienky pre lyžiarov a v lete si tam zase nájdete niekoľko zaujímavých turistických trás rôznych obtiažností. Keď sa však pozriete na dolinu v súčasnosti, vyzerá úplne inak ako vo svojich začiatkoch. O tých nám porozprával bývalý člen horskej služby a vášnivý fotograf Karol Špánik.



 

Lúky bez lesov plné hospodárskych zvierat

Pri pohľade na súčasný systém špecializovaný na pohodlie turistov a lyžiarov sa dá pôvodná tvár  Demänovskej doliny len ťažko predstaviť. Kedysi tam neboli žiadne stromy, tie postupne vysadili po celom okolí práve po prvom príleve cestovateľov. „Pôvodne tu bola iba pustá dolina bez lesov. Využívala sa na hospodárske účely, keď tam mali pastviny pre ovce a hovädzí dobytok a pestovali typické slovenské plodiny. Potom prišli ako prví do doliny drevári, ktorí postupne začali budovať prvé koliby a príbytky a hneď po nich sa tam usídlili aj samotní pastieri,“ oboznamuje o začiatkoch tejto lokality Karol Špánik.

 

 

Prví turisti putovali na Ďumbier až z Liptovského Mikuláša

Na historických fotografiách nás zaujmú najmä turisti a turistky, ktorí sa v dobovom oblečení prechádzajú v hlbokom snehu popri vrcholku Chopku. V tých časoch sa tam ešte nenachádzali žiadne lanovky, ktoré by im v takomto počasí uľahčili výstup. „V tridsiatych rokoch ešte neexistovali nielen lanovky, ale ani pravidelná autobusová doprava do doliny. Neboli ešte vybudované poriadne cesty a vtedajší turisti museli chodiť pešo až z Liptovského Mikuláša. Prechádzali postupne cez dolinu, vyšli na Chopok a tak prešli až na Ďumbier. A v zime v hlbokom snehu im takéto výstupy trvali šesť hodín,“ oboznamuje nás s entuziazmom prvých turistov Karol Špánik. Za otca strediska sa považuje Alojz Lutonský. Rodák z Čiech bol vášnivým jaskyniarom, horolezcom a publicistom. Jeho vízie významne poznačili aj súčasnú podobu Demänovskej doliny a práve jemu sa podarilo zasadiť o výstavbu prvých vlekov a tvorbu zjazdoviek.

 

Turistický ruch sa rozbehol s jaskyňami

Hlavným impulzom pre spustenie turistického ruchu bolo objavenie a sprístupnenie tunajších jaskýň. Od dvadsiatych rokov minulého storočia sem putovalo čoraz viac cestovateľov, ktorí už nepochádzali len z blízkeho regiónu. Vďaka tomu sa začali postupne rozvíjať prvé služby, ktoré položili základ tohto strediska. V súčasnosti je objavených až 60 kilometrov podzemných jaskynných priestorov. Najnovšia z nich je Štefanova, no táto sa zatiaľ iba skúma a jej krásy môžu spoznávať len jaskyniari. Momentálne sú verejnosti prístupné iba Demänovská jaskyňa slobody a Demänovská ľadová jaskyňa.

 

Najstaršie a najzaujímavejšie preteky

V Jasnej sa pravidelne organizuje dvojica zaujímavých pretekov. Prvé verejné lyžiarske preteky sa tu organizovali v roku 1938. Išlo o Veľkú cenu Demänovských jaskýň, ktorá sa odvtedy pravidelne koná s výnimkou prestávky počas jedného vojnového roka až dodnes. Druhé sú zaujímavé lyžiarske preteky Rýchla lyža, ktoré sa konajú na konci sezóny. Sily si v nej merajú najmä horskí vodcovia, no prihlásiť sa môžu akíkoľvek amatéri.

 

Všetko to odštartoval Chopok

Prvé lyžiarske stredisko sa vytvorilo priamo na Chopku, ktorý je v súčasnosti zjazdný z južnej aj severnej strany. Potom vzniklo ako prvé nižšie položené stredisko Záhradky. Prvá sedačková lanovka bola postavená v roku 1948 a viedla z Jasnej do Lukovej. Zvyšujúci sa záujem turistov si časom vynútil aj vznik horskej služby, ktorý sa datuje do roku 1953. Medzi jej zakladateľov a prvých členov patrili František Mrázik a Ján Plešák.

 

Lyžovačka v Demänovskej doline

Jasná dnes ponúka lyžiarom až 41 rôznych zjazdoviek. Šesť z nich má čierne označenie, pričom zjazdovka FIS je určená aj na organizovanie pretekov Svetového pohára. Je taktiež verejne prístupná a je zároveň najväčšou zjazdovkou v stredisku. „Najnižšie položeným strediskom sú Lúčky. Sedačkovou lanovkou sa dostanete na Záhradky a odtiaľ sa už potom dostanete na všetky zjazdovky. Pokiaľ uprednostňujete freeridové lyžovanie alebo sa venujete skialpinizmu, zájdite si na Dereše. Tunajšie Derešské muldy majú kvalitné prírodné podmienky, trate nie sú nijako upravované a zjazdné sú až do konca mája alebo júna,“ uvádza Karol Špánik.

 

Kurzy pre horolezcov a tipy pre letných turistov

V lete a pokiaľ vás neprekvapí sneh, tak aj počas jesennej sezóny, si môžete vychutnať krásu Demänovskej doliny prostredníctvom rôznych turistických aktivít. Okrem výstupu na Chopok alebo Ďumbier je to tiež prechádzka Hrebeňovkami s nádhernými výhľadmi. Jednoduchú prechádzku okolo Vrbického plesa si môžete užiť priamo v dolnej časti doliny. V zime je možné priamo sa na jeho ploche korčuľovať. Ďalšie krásne jazero sa nachádza v Lukovej doline. V Demänovskej doline môžete navštíviť aj náročný skalný masív Machnatô, kde sú horolezecké steny a robia sa tam horolezecké kurzy.

 

Výlet na Chopok najrýchlejšou lanovkou

Či v zime, alebo v lete, nenechajte si ujsť možnosť výletu na Chopok. I keď nepatríte medzi turistov, môžete sa tam vyviesť lanovkami a dožičiť tento mimoriadny zážitok aj sebe. Spiatočný lístok stojí 19 eur. Prechádzať budete dvoma alebo troma lanovkami, všetko závisí od vášho nástupného miesta. V cene máte zahrnutú celú trať, až na druhú stranu Chopka. Keď pôjdete z dolnej časti doliny, najprv nastúpte na sedačkovú lanovku, ktorá vás vyvezie priamo k Funitelu. Horúca novinka, ktorú majú iba v Jasnej a Alpách, predstavuje najrýchlejšiu lanovku na svete, ktorá môže premávať až do rýchlosti vetra 110 km/h.

Pokiaľ by ste šli od chaty Björnsonka, môžete zájsť už priamo k Funitelu. Ten vás zavezie až k ďalšej prestupnej stanici na klasickú kabínovú lanovku, ktorá vás vynesie priamo na Chopok. Odtiaľ môžete za pekného počasia obdivovať aj celé Vysoké Tatry.

Výborný výhľad máte taktiež z tunajšej reštaurácie. Blízko stanice lanovky sa nachádza aj legendárna Kamenná chata, ktorá pôvodne slúžila ako jedáleň pre robotníkov, ktorí pracovali na výstavbe vlekov a lanoviek.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk, slovakia.travel, SITA, TASR
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa