Spoznajte ďalšie tajomstvo Slovenska: Na juhu si proti Turkom budovali skalné úkryty

2016-11-04 12:00:01 |   |    | 

O unikátnom komplexe skalných obydlí vtesaných do mäkkého tufu v obci Brhlovce ste už zrejme počuli. Viacerí ho zaraďujú k unikátom, či dokonca siedmim divom Slovenska. Málokto však vie, že kamenné skrýše si proti Turkom vybudovali aj v neďalekých Hontianskych Tesároch.



 

V katastri obce Hontianske Tesáre (asi 35 km od Levíc) sa nachádzajú štyri skalné izby, ktoré sa nazývajú „dúpence“ alebo „dúpänce“. Situované sú na úpätí svahu, najnižšia je na úrovni potoka, najvyššia asi vo výške 20 metrov.

Miestni ich podľa počtu otvorov nazývajú aj  „jednodierka“, „dvojdierka“ a „osemdierka“, ktorá je najväčšia. Okolo centrálnej podkovovitej miestnosti je do pieskovca vysekaných až osem komôrok, z ktorých polovica je menšia, určená zrejme pre deti.

Jednotlivé dúpence označujú turistické infotabule mladého slovenského výtvarníka Tomáša Džadoňa, ktorý do nich vyhĺbil toľko dierok, koľko má príslušná jaskyňa.

To je však zatiaľ jediná informácia na tabuliach. Účel ani vek dúpeniec doteraz nie je celkom známy, pretože zatiaľ neboli predmetom odborného výskumu. Podobne ako pri skalných obydliach v Brhlovciach sa aj tu najčastejšie spomína ich vybudovanie v súvislosti s vpádom Turkov v 16. storočí, no podľa domácich sú otvory ešte staršie a ľudia sa v nich ukrývali už v polovici 13. storočia pri vpáde Tatárov.

Dúpence sú síce najväčšou, zďaleka však nie jedinou turistickou atrakciou obce. Pri svojej návšteve by ste nemali vynechať ani zaniknutý románsky kostol sv. Michala, prírodnú rezerváciu Šinkov salaš či Hostinec na Patkôši, ktorý obľuboval básnik Sándor Petöfi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Hontianske Tesáre, TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa