10 turistických rozhľadní, z ktorých je Slovensko ešte krajšie

2017-07-07 00:00:00 |   |    | 

To, že Slovensko je nádhernou krajinou, netreba asi zdôrazňovať. Každý jeden deň máme možnosť vidieť a spoznávať krásy našej domoviny a byť hrdí na to, že práve tu žijeme. Vybrali sme pre vás 10 turistických rozhľadní, z ktorých je výhľad na Slovensko jedinečný a čarovný.



 

Televízna veža Kamzík

Najvyššiou rozhľadňou na Slovensku je televízna veža Kamzík. Tá meria neuveriteľných 194 metrov. Postavená bola v roku 1975 a dokonca jej patrí prvenstvo najvyššej budovy v našom hlavom meste. Zaujímavosťou tejto veže je aj to, že sa tam vo výške 70 metrov nachádza reštaurácia a vyhliadková plošina.

Na Kamzíku pribudla v septembri 2016 v rekreačnom areáli Americké námestie (Americká lúka) aj nová turistické rozhľadňa. Tá ponúka výhľad na dominanty ako sú Bratislavský hrad, vojnový pamätník Slavín či rieka Dunaj.

 

UFO na moste SNP

Druhou rozhľadňou v poradí, čo sa týka výšky, je UFO na bratislavskom moste SNP. Táto stavba je vysoká 95 metrov a bola vytvorená v roku 1967. Patrí k najcharakteristickejším dominantám Bratislavy. Za pár sekúnd vás výťah vyvezie na jej vrchol a vy môžete obdivovať nielen krásy hlavného mesta, ale dovidíte až do vzdialenosti neuveriteľných 100 kilometrov.

 

Rozhľadňa pri pamätníku Dukla

Trojicu najvyšších rozhľadní na Slovensku uzatvára Rozhľadňa pri pamätníku Dukla. Nachádza sa v priestore Duklianskeho priesmyku na slovensko-poľských hraniciach. Rozhľadňa bola sprístupnená v roku 1974 pri príležitosti 30. výročia bojov o Duklu, a meria až 48 metrov. Okrem Slovenska z nej uvidíte aj krásy Poľska.

 

Veľká Homoľa pri Modre

Malokarpatský vrch Veľká Homoľa sa týči nad mestom Modra a nazýva sa i “Modranský Kúgel”. Na jeho vrchole bola prvá rozhľadňa postavená už v roku 1892. Dnes na jej mieste vďaka Modranskému turistickému spolku stojí 20 metrov vysoká drevená rozhľadňa. Tá ponúka prekrásny výhľad na Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, ale aj na rakúske Alpy.

 

Terchovské srdce

Rodisko Juraja Jánošíka sa môže pýšiť rozhľadňou, ktorá nesie názov Terchovské srdce. Postavená bola v roku 2015 a meria až 30 metrov. Realizová bola spolu s náučným chodníkom v rámci projektu cezhraničnej spolupráce „Spoločne k poznaniu a ochrane prírody“ medzi obcou Terchová a českou obcou Třanovice.

 

Krahulský vrch

V okolí mesta Kremnica je viacero turistických cieľov, ktoré treba vidieť. Určite sem patrí aj trojposchodová rozhľadňa na Krahulskom vrchu. Je veľmi zaujímavo architektonicky riešená. Už na prvý pohľad zaujme návštevníka originálnym šesťbokým pôdorysom. Z jej najvyššieho poschodia možno pozorovať predovšetkým blízke Kremnické a Štiavnické vrchy.

 

Vartovka v Krupine

Táto rozhľadňa je atypickou, pretože ide o kamennú stavbu s drevenou strieškou. Je vysoká 13 metrov a bola postavená už v roku 1564.  Pôvodne slúžila ako strážna veža a jej úlohou bolo včas varovať pred blížiacou sa hrozbou. Dnes je vzácnou kultúrnou pamiatkou a najstaršou rozhľadňou na Slovensku. Z jej ochodze sa návštevníkom naskytá nádherný výhľad na mesto Krupina, Krupinskú planinu či Štiavnické vrchy.

 

Rozhľadňa Tachty

Najnovšia rozhľadňa vznikla na Tomášovom vrchu nad obcou Tachty v júni. Výstavba vrátane projektovej dokumentácie stála približne 15.000 eur. Z rozhľadne vidieť do Maďarska, keďže od hranice je vzdialená len 500 metrov. Zaujímavé je, že ak je dobré počasie, môžete dovidieť až na Kráľovu hoľu.

 

Veža vojenského vysielača  na Jelenci

Na vrchu Jelenec sa nachádza areál schátranej vojenskej základne z čias socializmu, ktorému dominuje vysoká veža vojenského vysielača. Tá dnes funguje ako turistická rozhľadňa. Na jej vrchnú vyhliadku možno vystúpiť po kovovom rebríku s bezpečnostným košom, a tiež po dvoch ďalších nezabezpečených rebríkoch. Výstup, ktorý návštevníci absolvujú na vlastné nebezpečenstvo, je tak trochu adrenalínovým zážitkom. Z plošiny vo výške 30 metrov nad zemou je možné vidieť krásny  výhľad na slovenskú, ale i moravskú stranu.

 

Hradová pri Košiciach

Nachádza sa na území košického lesoparku a pre tých pohodlnejších turistov sa dá k nej dostať pravidelnou linkou mestskej dopravy a krátkou prechádzkou po náučnom chodníku. Je vysoká 21,5 metra a ponúka široký výhľad na krásnu Košickú kotlinu. Zaujímavosťou je aj fakt, že v blízkosti veže sa nachádzajú pozostatky stredovekého hradu s unikátnou trojuholníkovou baštou.

Na Slovensku je však rozhľadní určite oveľa viac, do článku sme všsk vybrali práve týchto desať, ktoré nás zaujali. Pokojne píšte do komentárov, ktorá rozhľadňa sa nachádza vo vašom okolí a stojí za to ju vidieť.

 

Autor: Nie je túra bez Štúra / www.hoppeyr.com

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa