Stará Bystrica a Nová Bystrica – výnimočný región Kysúc s jediným slovenským orlojom

2019-01-04 12:00:00 |   |    | 

Kysuce, neopakovateľný región Slovenska známy najmä svojim folklórom, rázovitosťou a krásnou prírodou. Jeho jedinečnosť umocňuje aj jediný slovenský orloj, ten sa nachádza sa v Starej Bystrici.



 

Obec Stará Bystrica sa nachádza v Žilinskom kraji, približne 36 kilometrov severovýchodne od krajského mesta Žilina. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1417, listinu vydal nitriansky biskup Hinko. Medzi významné medzníky obce patril aj rok 1498, kedy tu bola zriadená colnica, určená na výber colných poplatkov a mýta pri prechode do Poľska. Valašské osídľovanie tohto územia začalo v 16. storočí. Prvý známy kostol postavili Starobystričania v roku 1667 a bol zasvätený sv. Michalovi. Postavený bol za finančnej podpory palatína Fraňa Vešeléniho a Žofie Bosniakovej.

Dnes je ale hlavnou atrakciou obce jediný slovenský orloj. Jeho srdcom je tzv. astroláb, ciferník s astronomickými údajmi, v samotnej podstate však ide o najväčšiu drevenú sochu na Slovensku. Návrh orloja vypracoval akademický sochár Viliam Loviška najskôr ako hlinený model, neskôr ho architekt Ivan Jarina prepracoval do výkresovej dokumentácie. Celková kompozícia diela predstavuje sediacu Madonu, Sedembolestnú Pannu Máriu.

Kostru tvorí 80 drevených ramien umiestnených v šindľovej konštrukcii. Vo výklenkoch orloja je šesť bronzových plastík zobrazujúcich knieža Pribinu, kráľa Svätopluka, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra, Milana Rastislava Štefánika a Andreja Hlinku. Každú hodinu sa otvoria dvere orloja a ukáže sa v nich postupne sedem drevených sôch slovenských apoštolov.

Pozoruhodné je najmä zobrazenie kniežaťa Pribinu s mečom v ruke či kráľa Svätopluka ako vládcu starých Slovanov. Vďaka týmto sochám nadobudla pamiatka aj výchovno–vzdelávací rozmer a pri jej návšteve môžete deťom porozprávať o osobnostiach slovenského národa. Vďaka jedinečnému prostrediu to bude určite zábavnejšie a zaujímavejšie ako v školských laviciach.

Neďaleko námestia sa nachádza kostol sv. Michala Archanjela. Jeho história sa datuje do roku 1892, kedy bol postavený po požiari starého dreveného kostola v neogotickom štýle. Kostol však zažil niekoľko rekonštrukcií, tie najväčšie boli po skončení II. svetovej vojny, keď bol na viacerých miestach poškodený delostreleckou paľbou.

Medzi najnovšie turistické lákadlá obce patrí rozhľadňa na vrchu Bobovec, ktorá ponúkajú jedinečné výhľady na región Kysúc. Leží v nadmorskej výške 720 m na hranici katastrálnych území Stará Bystrica a Radôstka.

Postavili ju miestni obyvatelia v rámci slovensko–poľskej pohraničnej spolupráce v rokoch 2010 až 2011. Na rozhľadňu sa môžete dostať žltým turistickým chodníkom priamo z Rínku sv. Michala, kde je umiestnený aj Slovenský orloj.

Ďalšou raritou obce je tzv. Zbojnícky kameň, ktorý nájdete v blízkosti orloja. Prenesený bol z vrchu Černatín (starobylé miesto obce Stará Bystrica) a v starých listinách sa spomína už v roku 1417. Podľa legendy boli na spomínanom vrchu kamene, na ktorých tancovali víly so zbojníkmi. Traduje sa, že kto si na tomto kameni i dnes zatancuje, splní sa mu jeho najtajnejší sen. Odporúčame vám preto navštíviť Starú Bystricu a overiť si legendu na vlastnej koži. Kameň je umiestnený pod Zbojníckom baštou na Rínku sv. Michala Archanjela.

Približne 5 km smerom na východ nájdete ďalšiu malebnú obec, Novú Bystricu. Známa je najmä Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke a vodnou nádržou Nová Bystrica. Prvá písomná správa o obci pochádza z roku 1662, kedy niesla názov Nová Beszterca. Svoj súčasný názov dostala až v roku 1920.

Pôvodní obyvatelia osídlili toto územie v 13. až 15. storočí počas valašskej kolonizácie. V osade Vychylovka bolo zriadené Múzeum kysuckej dediny v roku 1974. Pripojením obcí Harvelka a Riečnica sa uľahčila výstavba vodnej nádrže, ktorá bola dokončená v roku 1989. Práve v jej okolí dnes nachádzame cyklotrasy spájajúce región Kysúc s Terchovským regiónom.

Skutočným lákadlom pre cyklistov je Bystrická magistrála. Trasa je situovaná po trati bývalej lesnej úvraťovej železnice, ktorá premávala z Novej Bystrice až po Oščadnicu. Výstavba magistrály bola dokončená v októbri roku 2012. Na trase nájdete drobnú architektúru, informačné tabule, ale i stojany na bicykle. Značenými turistickými a cyklistickými trasami je možný prechod až do gminy Rajcza v Poľsku. Cyklotrasa prechádza obcami Krásno nad Kysucou, Zborov nad Bystricou, Klubina, Stará Bystrica, Nová Bystrica a Radôstka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR a autorka
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa