Niektoré historické parky lákajú návštevníkov na medvedí cesnak

2018-04-10 08:00:00 |   |    | 

Medvedí cesnak, ako aj snežienky alebo fialky nie je možné zbierať v treťom až piatom stupni ochrany. V oblastiach s nižším stupňom ochrany alebo v záhradách, na lúkach, v lesoch či hájoch bez stupňa ochrany je však ich zber povolený. Aktuálne si ho môžete spojiť so zaujímavým výletom, medvedí cesnak totiž v hojnom počte rastie aj v niektorých historických parkoch.



 

Sezóna zberu medvedieho cesnaku trvá niekoľko týždňov, zvyčajne od vykuknutia prvých lístkov zo zeme až do začiatku jeho kvitnutia. Medvedí cesnak sa používa v kuchyni, pripisujú sa mu však aj liečivé účinky. Rakúska bylinkárka Maria Treben ho propagovala ako vynikajúcu rastlinu na jarnú detoxikáciu organizmu, aj pri žalúdočných problémoch. Cesnak medvedí sa odporúča konzumovať aj pri problémoch s vysokým krvným tlakom a niektorých ďalších zdravotných ťažkostiach.

 

Nemôže sa zbierať všade, previnilcom hrozia sankcie

Zber medvedieho cesnaku je v chránených územiach s tretím až piatym stupňom ochrany zakázaný, pripomína Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. "Každý, kto má záujem zbierať pre osobnú potrebu jarné kvety, by sa mal vopred informovať a ubezpečiť, na akom území tak chce urobiť a či je tam takáto činnosť dovolená," pripomína hovorca MŽP Tomáš Ferenčák. Chránené územia s tretím až piatym stupňom ochrany sú najmä národné parky a prírodné rezervácie, ktoré bývajú primerane označené.

"V iných oblastiach do tretieho stupňa ochrany – teda v záhradách, lúkach, lesoch alebo hájoch, sa cesnak medvedí, ale aj kvety snežienok či prvosienok jarných trhať smú," vysvetľuje Ferenčák. Zber jarných kvetov v týchto územiach však stále patrí pod všeobecnú ochranu rastlín a živočíchov. Zberači by si teda mali dávať pozor, aby neohrozili alebo nepoškodili rastliny vo voľnej prírode ani v prvom a druhom stupni územnej ochrany. Mali by sa preto vyhnúť veľkému zberu.

V Bratislave medvedí cesnak nájdete v okolí petržalských jazier Veľký a Malý Draždiak, v západných Bielych Karpatoch na Devínskej Kobyle, na Železnej studničke, či v parku v Rusovciach. V okolí Trnavy sú zberačmi medvedieho cesnaku vyhľadávanou lokalitou lesy pri Horných Orešanoch v časti Majdánske. Listy tejto aromatickej, chutnej a liečivej rastliny sa tu dajú doslova kosiť kosou, toľko ho tu rastie. Už roky ich v tejto lokalite propaguje miestna reštaurácia, ktorá vždy na jar zaradí na jedálny lístok polievku z medvedieho cesnaku. Ďalším miestom, kde sa vo veľkom táto rastlina vyskytuje, sú lesy v okolí Trstína a Bukovej. Darí sa jej však aj inde v listnatých lesoch s dobrou pôdou a dostatočnou vlhkosťou.

 

Dolná Krupá

Charakteristická vôňa medvedieho cesnaku sa v týchto dňoch tiahne rozľahlým parkom kaštieľa v Dolnej Krupej pri Trnave. Ku kaštieľu, ktorý je známy legendou o pobyte hudobného génia Ludwiga van Beethovena, či ako miesto vzniku svetoznámej Sonáty mesačného svitu, tak prichádzajú denne desiatky ľudí, aby si odniesli plné košíky svetlozelených listov tejto rastliny.

Vedenie kaštieľa pred zberačmi medvedieho cesnaku brány nezatvára, skôr naopak. ,,Môžu prísť každý deň, s nádobami akejkoľvek veľkosti. Značná časť parku je pokrytá medvedím cesnakom, takže je dosť pre každého,“ povedal správca kaštieľa Michal Žák. Aj keď si návštevníci môžu zobrať so sebou toľko listov medvedieho cesnaku, koľko potrebujú, mali by sa k okolitej prírode správať ohľaduplne.

Kaštieľ aj so 17-hektárovým parkom patrí Slovenskému národnému múzeu – Hudobnému múzeu. Medvediemu cesnaku sa tu darí hlavne v posledných rokoch, po vyčistení a presvetlení predtým zanedbaného porastu.

 

Trebišov

Rozsiahly porast medvedieho cesnaku (lat. Allium ursinum) je aj v historickom mestskom parku v Trebišove. Tento park patrí medzi najrozsiahlejšie a najcennejšie parky v strednej Európe. Trebišovčania ho často nazývajú andrássyovský, ide totiž o bývalý grófsky park. Rozprestiera sa na ploche 62 hektárov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, SITA, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa