Levoča, Bardejov a Stary Sącz – Karpatské mestečká s výnimočnou atmosférou

2018-04-19 12:00:00 |   |    | 

Úzke, kľukaté uličky, maličké námestie, staré chatky vrhajúce tieň na vydláždené chodníčky – jedinečnú atmosféru malých mestečiek z poľsko-slovenského pohraničia nepocítime nikde inde. Nájdeme tu miesta položené na pahorkoch, so štíhlymi kostolnými vežičkami a ruinami hradov, ktoré zažili miestami dokonca éru stredoveku alebo mestečká obklopené úbočiami pokrytými bujnou zeleňou v sprievode pomaly tečúcej rieky. Karpatské pohraničie je posiate mestečkami, ktorých atmosféra doposiaľ nadchla nejedného turistu a mnoho z nich sa tam zatúžilo vrátiť znova. Vydajte sa spolu s nami na krátku výpravu po mestách, v ktorých čas plynie pomalšie...



 

Karpatské mestečká v sebe skrývajú to, na čo občas zabúdame – vidieckosť, pokoj, neuponáhľanosť. Práve tieto hodnoty preferuje značka Carpathia, ktorej cieľom je zvýšenie povedomia o našich koreňoch a hodnotách, ktoré pri každodenných povinnostiach odsúvame na vedľajšiu koľaj. Pozrime sa teda do jedného z takých miest, ktorým je Stary Sącz predstavujúci inšpiráciu pre umelcov, spisovateľov a maliarov, ktorí sa sem často vracajú, aby pocítili neobyčajnú atmosféru tohto miesta.

V prípade Starého Sącza nie je možné jednoznačne určiť, ktorá z uličiek má najväčšie čaro, ktoré miesto si zaslúži mimoriadnu pozornosť – či už je to „Dom pod zvončekom“ alebo kostol klarisiek. Pri prechádzke uličkami tohto mestečka sa môžeme neraz nadchnúť jeho pulzujúcou atmosférou. Nachádza sa tu množstvo zákutí, do ktorých môžeme nahliadnuť, aby sme mohli ešte intenzívnejšie pocítiť históriu a objavovať tajomstvá, ktoré Stary Sącz ukrýva.

Postupujúc na juh, sotva dve hodiny cesty od Starého Sącza, sa ocitneme v ďalšom mimoriadne čarovnom meste – slovenskej Levoči, v ktorej sa, podobne ako v spomínanom mestečku na strane  Poľska, zachovalo množstvo cenných pamiatok, predovšetkým prvkov drevenej architektúry. Levoča, položená pri kedysi dôležitom obchodnom uzle, ktorá bola dávnejšie hlavným mestom Spiša, nám dodnes pripomína udalosti, ktorých bola svedkom.

Objavovanie histórie ukrytej v starých múroch je neobyčajným zážitkom: na prehliadku nás pozýva Kostol sv. Jakuba pochádzajúci zo 14. storočia, ktorý je súčasne jednou z najdôležitejších budov nachádzajúcich sa na námestí. Možno sa nám počas prechádzky pošťastí zazrieť Bielu dámu, ktorá obľubovala predovšetkým mestské múry... treba sa mať na pozore!

Turisti bažiaci za históriou sa môžu vydať smerom na východ, kde po necelých sto kilometroch dorazia do Bardejova – jedného z najstarších miest na Slovensku, zapísaného do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V centre námestia stojí historická radnica, ktorej dejiny siahajú až do 16. storočia.

Samotné námestie je zasa obklopené množstvom charakteristických mestských kamenných domov. Najväčšiu pozornosť si však zaslúži Bazilika sv. Egídia – za jej múrmi dýchajúcimi kadidlom a modlitbami sa nachádzajú krídlové oltáre, ktorých rezbárske diela sú považované za najvzácnejšie v Európe.

Keď už sa vyberiete do tejto lokality, mali by ste si na každé mestečko vyčleniť celý deň – prehliadka narýchlo sa určite neodporúča! Na to, aby sme si mohli maximálne vychutnať ich krásu, je potrebný duševný pokoj a schopnosť odtrhnúť sa od rytmu každodenného života. Tu si môžeme skutočne oddýchnuť, na chvíľu sa ocitnúť v inej dobe, kedy boli hlavné obchodné cesty plné kočov stredovekých kupcov... Nie je podstatné, či sa do Starého Sącza, Levoče alebo Bardejova vyberieme v zime, na jar, v lete alebo na jeseň – v každom ročnom období tu nájdeme už roky sa nemeniacu tajuplnú atmosféru.

 

CARPATHIA to je viac než len lokálna značka, je to spôsob uvažovania o Karpatoch. Pridajte sa k nám a buďte súčasťou hospodárskej značky kvality Karpát, ktorá v sebe zahŕňa najlepšie produkty, atrakcie a služby karpatského charakteru. Viac informácií o CARPATHII nájdete na stránkach:

Združenie Karpatský euroregión Poľsko

www.karpacki.pl

www.visitcarpathia.com

www.wedrowaniebezplecaka.visitcarpathia.com

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Carpathia a Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa