Korytnica - zabudnuté kúpele, ktorým svitá na lepšie časy

2018-05-25 12:00:00 |   |    | 

Kúpele Korytnica patrili za čias Rakúsko-Uhorska k tým najvychýrenejším a najobľúbenejším. Hoci ešte donedávna slúžili svojmu liečebnému účelu, dnes na slávnu minulosť už len spomínajú. Zdá sa však, že Korytnici konečne opäť svitá na lepšie časy.



 

Korytnicu nájdete asi 24 kilometrov od Ružomberka v smere na Banskú Bystricu a vo vzdialenosti len asi 7 kilometrov môžete navštíviť i známe centrum cestovného ruchu, Donovaly.

Kúpele Korytnica preslávila výnimočne mineralizovaná voda vyvierajúca v nadmorskej výške 850 m n. m. z hlbín Nízkych Tatier. Chladné pramene boli objavené už v 16. storočí, už v tom nasledujúcom ich začala využívať i miestna šľachta. Zvesti o „zázračnej“ korytníckej vode sa dostali až na kráľovský dvor. Počas 19. storočia tu boli vybudované kúpele a minerálna voda sa používala nielen na pitie, ale aj na kúpeľnú liečbu.

Oficiálne bola korytnícka voda prvýkrát ocenená v roku 1873 na svetovej výstave vo Viedni, kde získala dve zlaté a jednu striebornú medailu. Ďalšie úspechy žala v Terste, Budapešti a v roku 1904 bodovala ako jediná európska minerálna voda i na svetovej výstave v americkom Saint Louis.

Významným medzníkom v histórií kúpeľov bolo vybudovanie a otvorenie železničnej trate z Ružomberka do Korytnice v roku 1908. Legendárna Korytnička, ako familiárne prezývali domáci tento vláčik, prevážala okrem kúpeľných hostí i drevo. Slúžila celoročne a až v roku 1974 došlo k ukončeniu jej prevádzky.

Podobne smutný osud postihol i samotné kúpele, ktoré boli v roku 2003 uzavreté. Je to nesmierna strata, najmä vzhľadom na skutočnosť, že miestne pramene majú podobné minerálne zloženie ako svetoznáma voda Vichy vo Francúzsku či Bath v Anglicku.

Pramene sú našťastie verejnosti prístupné i dnes a sú po rekonštrukcií. Vysoko mineralizovanú vodu bohatú na vápnik, horčík či železo nájdete v prameňoch: Jozef, Žofia, Antonín, Vojtech I a II.

O pritiahnutie návštevníkov späť do Korytnice sa snaží projekt CykloKorytnička. Otvorená bola v roku 2016 a jej trasa vedie vo väčšej časti po pôvodnej trase železnice. Začiatok má na konci ulice Šoltésovej (smerom na Banskú Bystricu) a pokračuje ďalej do Revúckej doliny. Je rovinatá a určená najmä pre rodiny s deťmi. Odporúča sa však prejazd na horskom bicykli, keďže cyklotrasa nemá väčšinou asfaltový povrch.

Prostredníctvom 11 informačných tabúľ môžete spoznať históriu Korytničky, ale i zaujímavé lokality v jej okolí. Medzi tie najznámejšie patria Vlkolínec, Brankovský vodopád či Smrekovica. Skutočnými „bonboníkmi“ cyklotrasy sú fotomaketa parného rušňa U37 a zrekonštruovaný obranný bunker z čias Slovenského národného povstania. Trasa má dĺžku 23 km s prevýšením 390 metrov, prechádza Bielym Potokom, Podsuchou a Liptovskou Osadou až do Korytnice.

Ak patríte medzi milovníkov bicyklovania alebo oceníte trochu nenáročného pohybu na čerstvom vzduchu, rozhodne CykloKorytničku vyskúšajte. Okrem pohybového benefitu objavíte krajinu plnú prírodných a kultúrnych krás.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Andrej Galica, autorka
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
4.1/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa