Tip na výlet: Považská Bystrica, Považský hrad a Manín

2019-02-15 12:00:00 |   |    | 

Považská Bystrica je mesto ležiace v lone prírody a v objatí vrchov Veľký a Malý Manín. Prírodná scenéria mu dodáva jedinečný charakter a atmosféru, akou sa môže pochváliť len málo slovenských miest.



 

Mesto Považská Bystrica sa nachádza približne 35 km od Žiliny a 50 km od Trenčína. Má dobrú dopravnú dostupnosť, využiť môžete diaľnicu alebo vlakové spojenie.

Najstaršie osídlenie tohto územia sa datuje do neskorej doby kamennej. Z tohto obdobia sa našlo niekoľko úlomkov kanelovanej keramiky bádenskej doby (cca 4 500 rokov). Prvá písomná zmienka o Považskej Bystrici pochádza až z roku 1316, z tohto roku má prvú písomnú zmienku i Považský hrad. Ten, je spojený s menom Matúša Čáka Trenčianskeho.

Mesto a hrad majú svoju históriu úzko spätú. Najznámejšími majiteľmi Považského hradu aj panstva boli lúpežní rytieri Ján a Rafael Podmanickí. Pri husitských nájazdoch v roku 1432 bola Považská Bystrica vypálená, plamene zničili i všetky právne dokumenty a listiny. Preto v roku 1435 kráľ Žigmund obnovil Považskej Bystrici výsadné práva. Neskôr kráľ Matej Korvín daroval mestečko i so šestnástimi dedinami Ladislavovi Podmanickému. Jeho syn Ján nechal postaviť v meste gotický kostol, získal aj právo voľby duchovného s biskupským schválením.

Jednou z najznámejších pamiatok mesta je spomínaný Považský hrad. Vypína sa na strmom kopci nad mestom s nadmorskou výškou 497 m n. m. Známy je aj pod názvom Bystrický hrad, keďže patril medzi dôležité hrady Považia. Na hrad sa dostanete okolo kostola a jedného z dvoch kaštieľov v Považskom Podhradí.

Hrad bol chránený vežovou bránou a dvoma baštami. Spodné priestory vežovej brány slúžili ako sklad munície. Na sever je orientovaná štvorhranná brána, tá slúžila ako väznica. Východne od nej pozorujeme hlavnú bránu tzv. hlásku, ňou viedla vozová cesta. V minulosti bola pred hradom priekopa, ktorá sa využívala najmä počas bojov.

Pôvodne bola pamiatka trojposchodová a drevená, dnes z nej zostali len „zvyšky zašlej slávy.“ Medzi najväčšie rarity hradu patrili v minulosti podzemnné drevené potrubia zo studničky Sklepitá. Pozostatky týchto potrubí sa našli ešte v roku 1912. Definitívny koniec pamiatky spravili cisárske vojská v roku 1698, keď hrad zbúrali a zapálili.

Dominantou Považskej Bystrice je aj farský kostol Návštevy Panny Márie. Pôvodný chrám bol postavený v neskorogotickom slohu koncom 14. storočia. Dnes z neho ostalo len presbytérium a zadná časť s vežou. Po stavebných úpravách ho posvätil v roku 1791 nitriansky biskup František Xaver Fuchs. Neskôr prešiel kostol renesančnou a barokovou premenou s viacerými prestavbami. Vznikol tak trojloďový kostol, ktorý má dnes dĺžku 47 a šírku 32 metrov.

Mesto82.jpg
Autor: Marzo2kVlastné dielo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Prírodnými dominantami mesta sú Veľký (891 m n.m.) a Malý Manín (813 m n. m.). Prvý z nich je zároveň najvyšším vrchom Súľovských vrchov. Jeho severný svah sa prudko zráža do Manínskej tiesňavy, ktorá je známa aj z filmového spracovania Pacha Hybského zbojníka.

Na druhej strane tiesňavy sa rozkladá Malý Manín. Oba vrchy sú si geologicky aj morfologicky podobné. Zaujímavý je prechod po hrebeni s následným zostúpením do tiesňavy. Svoju túru môžete začať v Považskej Bystrici pri cirkevnej škole. Viesť vás bude žltá značka a trasa ide okolo Kalvárie cez Dráhy, Dúbravy. Neskôr opustíte žltú značku a po poľnej ceste krížom cez lúky vyjdete na Veľký Manín. Pokračovať môžeme hrebeňom a napojíte sa na žltú značku smerujúcu do Manínskej tiesňavy. Takýto výlet rozhodne nebudete ľutovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová, TASR - Radovan Stoklasa, Wikimedia
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa