Ľadový expres: Špeciálny turistický vlak aj v zime prepojí Košice a Slovenský raj

2019-01-26 12:00:00 |   |    | 

Zimné soboty môžete pokojne stráviť v raji a netreba za ním vôbec cestovať do exotiky. Prichádza zimná edícia Ľadového expresu. Metropola východu sa vo februári opäť dočká priameho vlakového spojenia s Národným parkom Slovenský raj. A hoci jeden z jeho klenotov, Dobšinská ľadová jaskyňa, je v zime mimo prevádzky, turistických atrakcií ponúka viac ako dosť.



 

Ľadový expres bude vyrážať z košickej hlavnej stanice o 7.55 h, konečnou stanicou bude Červená skala s príchodom o 10.28 h. Naspäť pôjde vlak o 15.43 h s návratom do Košíc o 18.46 h. Prepravná kapacita jednej jazdy bude 144 miest na sedenie.

"Už v lete sme videli obrovský dopyt po tomto spojení. V zime je síce Dobšinská ľadová jaskyňa zatvorená, no jej okolie ponúka viacero zaujímavých miest na zimnú turistiku či lyžovanie, o ktorých možno mnohí ani nevedia. Aj preto vlak zastaví v zastávkach pri lyžiarskych strediskách Mlynky Gugel a Biele vody, SKI Mraznica a SKI Telgárt. Celá lokalita tiež ponúka dobré možnosti pre bežecké lyžovanie, za všetky spomeniem čerstvo sprevádzkovaný areál pri Dobšinskej ľadovej jaskyni," uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková

Cestujúci podľa nej dostanú vo vlaku aj tipy na zaujímavé aktivity v cieľovej lokalite. Napríklad v Mraznici, kam bude z Nálepkova premávať kyvadlový autobus, si môžu okrem zjazdového lyžovania vyskúšať aj nové kryté klzisko a prejsť sa zimnou atrakciou – snehovým mraveniskom. Lyžiarske strediská navyše ponúknu cestujúcim aj zľavy na skipasy.

Ako konštatoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, turistický vlak z Košíc k Dobšinskej ľadovej jaskyni sa stal bestsellerom minulého leta, keď celkovo prepravil 2600 cestujúcich. "Po vzore pilotného projektu sme sa preto rozhodli vypraviť tento mimoriadny vlak aj počas zimy, kedy jedinečnú lokalitu Národného parku Slovenský raj môžu navštíviť milovníci zimných športov, ktorí hľadajú menej preplnené strediská. Naším cieľom je zlepšovať dostupnosť turisticky atraktívnych miest a spojiť ich s lokálnymi produktmi cestovného ruchu," povedal.

Ľadový expres bude opäť prevádzkovať Košice Región Turizmus v spolupráci so ZSSK. "Veríme, že aj zimná verzia tohto projektu si nájde svojich priaznivcov. Podobnej spolupráci sme, samozrejme, otvorení aj v iných regiónoch, pretože na rozvoji turizmu na Slovensku nám záleží. Veríme, že práve Ľadový expres by mohol byť inšpiráciou aj pre ďalšie samosprávne kraje," doplnil generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Ide o prvé zo štyroch mimoriadnych turistických spojení, ktoré budú z Košíc premávať počas nasledujúcich mesiacov tohto roka. V apríli a máji to bude Gemerský expres, počas letných mesiacov letná verzia Ľadového expresu a v septembri Tokajský expres do Tokajskej vinohradníckej oblasti.

Projekt s využitím existujúcej infraštruktúry na tlačovej konferencii ocenil aj štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Peter Ďurček.

 

Zdieľať článok na Facebooku
TASR - František Iván
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa