V Slovenskom raji otvorili prvú detskú ferratu na Slovensku

2019-05-09 08:00:00 |   |    | 

Na Čingove v Slovenskom raji otvorili prvú detskú ferratu na Slovensku. Podľa autora projektu, bývalého profesionálneho horského záchranára Karola Dzúrika, je určená pre deti od siedmich rokov a vedie k dvom jaskyniam.



Ferrata má dĺžku 77 metrov. Samozrejme, rodičia musia zvážiť, či ich dieťa je zdatné a ferratu zvládne. Stúpačky však boli vyslovene prispôsobené na detský krok,“ povedal pre agentúru SITA. Deťom nesmie chýbať ferratový set s prilbou, ktorý si môžu na Čingove aj zapožičať. Podľa Dzúrika môže byť táto detská ferrata v prípade dobrých podmienok otvorená celoročne, na rozdiel od tej v Kyseli, ktorá býva prístupná od 15. júna do konca októbra.

Chceli sme niečo pripraviť pre deti, aby nesedeli stále za počítačom a zažili niečo nové,“ vysvetlil svoj nápad vybudovať ferratu pre menších návštevníkov Slovenského raja Dzúrik, ktorý bol aj jedným z iniciátorov ferraty v rokline Kyseľ. Prejsť detskou ferratou však môžu podľa jeho slov aj dospelí a pripraviť sa tak na tú väčšiu a podstatne náročnejšiu.

Podľa riaditeľa Správy Národného parku Slovenský raj Tomáša Dražila ide o spestrenie ponuky na Čingove. „Hlavný efekt tejto novinky vidíme v tom, že tí, ktorí sa chystajú na veľkú ferratu po prvýkrát a nevedia, do čoho idú, môžu si to vyskúšať práve na tejto menšej, aby potom už naostro v Kyseli vedeli fungovať,“ povedal pre SITA.

Počas uplynulého týždňa tiež v Hrabušickom mýte v Slovenskom raji otvorili splavovaciu sezónu. Novinkou je infobod, ktorý má ponúkať služby pre vodákov a informácie o možnostiach splavovania rieky Hornád v Slovenskom raji. „Účastník splavu tu má základné hygienické zázemie, sú tu prezliekacie kabíny a toaleta,“ vysvetlil Dražil. Infobod sa národnému parku podarilo zrealizovať spolu s Krajskou organizáciou Košice Región Turizmus vďaka podpore z grantového programu pre podporu tvorby ponuky a produktov cestovného ruchu na rok 2017. Rieka Hornád sa môže splavovať len od 1. mája do 31. októbra. K dispozícii je 11,75 kilometra dlhá vodná cesta z Hrabušíc do Čingova. Informácie o podmienkach splavu ponúka internetová stránka NP Slovenský raj.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Erika Ďurčová
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa