Z cintorína do vinárne: Martina organizuje dobrodružné prehliadky slovenských miest

2019-12-06 10:00:00 |   |    | 

Netradičné tematické prehliadky sú v svetových mestách už pomerne bežné a zopár ich nájdete aj v Bratislave. Martina ale usporadúva netradičné lampášové prehliadky malokarpatských miest. Niektoré z nich začínajú na cintoríne a končia vo vinárni, všetky však sľubujú nezabudnuteľné zážitky. V rozhovore nám prezradila viac.



 

R: Ako Vám napadol koncept lampášových prehliadok?

M:  Pred dvoma rokmi som si zakúpila jeden skvelý online kurz Be a Better Guide, kde som sa inšpirovala jedným kanadským historikom a sprievodcom, ktorý organizuje nočné lampášové prehliadky ich vzácneho cintorína. Veľmi sa mi tento nápad páčil, nakoľko náš modranský je považovaný za tretí národný cintorín. To znamená, že tu odpočíva veľa významných osobností. O našom cintoríne máme dokonca aj knihu, tak som si povedala, že by bolo fajn vyskúšať takýto koncept. Samozrejme však nerobím len cintorínske prehliadky.

 

R: A čo teda všetko ponúkate? Aké témy, aké prehliadky?

M: No, predovšetkým musím povedať, že som Modranka a že milujem náš malokarpatský vidiek. Takže som sa zamerala na prehliadky a výlety tu, kde to najlepšie poznám. Prehliadky miest Modra, Pezinok, Svätý Jur, ale aj rôzne témy ako Štúrova Modra, Po stopách horských ľudí, prechádzku po náučnom chodníku v Doľanoch s dobrodružnou prechádzkou cez častovanské vinohrady a obhliadku najstaršieho gaštanu s výstupom na Kalváriu. Na všetky mestské prehliadky nenosím lampáše, napríklad v lete, keď je dlho svetlo, to ani nie je potrebné. Ale v zime to ľudia aj očakávajú. Chcú mať jednoducho zážitok.

 

R: Ako presne prebieha taká lampášová prehliadka? Čo má účastník očakávať?

M: Keďže je čas adventu a vianočných trhov, vymyslela som zopár prehliadok, ktoré spájajú najzaujímavejšie miesta v Modre, Pezinku a Svätom Jure. Všetky tieto prehliadky končia na vianočných trhoch. Tentokrát je dokonca v cene aj punč či varené víno. Čiže napríklad taká prehliadka vo Svätom Jure začína práve na cintoríne, kde sú vzácne náhrobné kamene a ďalej pokračuje mestom po zaujímavých pamiatkach. Prechádzame dokonca cez jednu tmavú neosvetlenú uličku, kde sa nám lampáše naozaj zídu. Skončíme na lokálnom vianočnom trhu, kde sa zahrejeme. Počas prehliadky sa ľudia dozvedia zaujímavé príbehy a pikošky súvisiace s mestom. Niekedy je súčasťou prehliadky aj návšteva a otvorenie kostola alebo nejakých historických pivničných priestorov.

 

R: Ako sa ľuďom páčia takéto prehliadky?

M: Páčia. Teší ma, že tí, čo absolvujú jednu prehliadku, prídu aj na ďalšie. Práve prehliadka vo Svätom Jure je jednoznačne najobľúbenejšia. Jur je nesmierne malebné a z historického hľadiska zaujímavé mesto. Sú tu jednoznačne najkrajšie pivnice z celej malokarpatskej oblasti. Doslova pod každým domom na námestí. Pôsobilo alebo narodilo sa tu aj mnoho zaujímavých osobností, napríklad Chatam Sofer, Viktor Kubal, Michal Dočolomanský... Navyše sa dá do Jura veľmi ľahko dostať, vlakom to z Bratislavy trvá len 15 minút, autobusom o niečo viac. A parkovanie je zdarma.

 

R: Hovoríte, že ste Modranka. Čo je podľa vás najväčším lákadlom Modry?

M: Modra má všetko. Modra má víno, Modra má keramiku. Modra má Štúra, Modra má turistiku, Modra má školy i chutné zmrzliny. Z Modry sa šíria svadobné noviny. V Modre je skrátka dobre.

 

R: To znie ako básnička...

M: Áno, je to rýmovačka. Zložila som ju ako príspevok na Instagram. Modra má naozaj mnoho rozmerov a ja sa ju snažím odprezentovať tak, aby som ľudí zabavila, inšpirovala a poučila. Skrátka, aby sa dozvedeli niečo nové. Často ľudí beriem aj na mestskú vežu, odkiaľ je nádherný výhľad na celé mesto.

 

R: Sú prehliadky vhodné aj pre deti?

M: Áno, rodičia berú so sebou aj deti, niekedy sa dokonca stáva, že pri opakovaných klientoch sa deti samé na prehliadku vypýtajú. Ale deti menšie ako osem rokov podľa mňa ešte nemá veľký význam brať. Osemročné už dokážu lepšie vnímať, aj si niečo odniesť. Samozrejme úplne maličké detičky sú v poriadku, lebo tie prehliadku väčšinou prespia.

 

R: Kto a odkiaľ sú vaši najčastejší klienti?

M: Chodia hlavne ľudia z Bratislavy, ktorí to majú naozaj blízko, ale aj domáci. Modrania, Pezinčania, Jurania či ľudia z okolitých dedín. Ale raz prišiel aj manželský pár z Martina. Išli na otočku, chceli zažiť nočný cintorín. Pre cudzincov robíme prehliadky v angličtine. Vekový priemer je rôzny, povedzme, že od 24 do 60 rokov a viac. Všetci, ktorých baví história a chcú sa dozvedieť nové veci.

 

R: Kde sa dajú zakúpiť lístky na vaše prehliadky?

M: Všetky prehliadky publikujem cez firemnú stránku Facebooku - Modra Tours, ako aj moju web stránku, ale lístky sa dajú priamo kúpiť cez eventový portál tickpo.sk.

 

R:Koľko stojí  a trvá taká prehliadka?

M: Ak organizujem verejný event, cena je zvyčajne od 13 do 15 eur na osobu. Sú však aj ľudia, ktorí si objednajú prehliadku v ich vlastnom termíne a čase a vtedy je cena cca 63 eur pre 5 osôb. Mestské prehliadky trvajú do 2 hodín, turistické v prírode o niečo viac. Napríklad taký okruh okolo Červeného Kameňa trvá presne 3 hodiny.

 

R: Ide čas Vianoc. Ponúkate na vaše prehliadky aj darčekové poukazy?

M: Áno, samozrejme, všetko je na webe.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Modra Tours

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa