Nové Sady - malebná obec, kde sa nudiť nebudete

2020-01-01 00:00:00 |   |    | 

Obec Nové Sady leží na západnom Slovensku, v severozápadnej časti Nitrianskeho kraja. Rozkladá sa po obidvoch stranách potoka Radošinka, na jeho strednom toku, medzi krajským mestom Nitra, Hlohovcom, Piešťanmi a Topoľčanmi. História obce siaha hlboko do praveku. Dolina v okolí potoka Radošinka sem prilákala prvých poľnohospodárov už v neolite, teda v mladšej dobe kamennej.



 

Z obdobia praveku je známy predovšetkým nález rondelu v časti Sila a kostrové nálezy takzvanej lengyelskej kultúry s depotom kamenných perál. Osídlenie obce neskôr pokračovalo aj v dobe bronzovej a železnej.

Nálezy keramiky potvrdzujú osídlenie obce a jej okolia aj v dobre rímskej a slovanskej. Prvá písomná zmienka o obci je datovaná do roku 1156, kedy bola známa pod menom Kürth, pretože patrila šľachtickému rodu Kürthovcov. Neskôr sa v listinách spomína pod menom Assakurt, podľa šľachtického rodu Assovcov.

Turistov láka do Nových Sadov malebný ráz obce a okolitej krajiny i viaceré pamiatky. Už z diaľky je vidno najväčšiu dominantu obce, ktorou je neorománsky rímskokatolícky Kostol svätého Štefana Kráľa.

Raritou obce je aj socha Ježiša Krista, ktorá stojí nad dedinou pri katolíckom cintoríne. Aj napriek tomu, že sa svojimi rozmermi nemôže zrovnávať so sochou Krista v Riu de Janeiro, svojím tvarom ho pripomína.

Turisti si okrem toho môžu pozrieť aj renesančný kaštieľ, v ktorom sa dnes nachádza obecné múzeum, zaujímavé sú aj dve historické zvonice či židovský cintorín pripomínajúci kedysi silnú novosadskú židovskú komunitu, ktorá sa stala obeťou holokaustu počas druhej svetovej vojny.

Výhľad na Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribečské pohorie a Strážovské vrchy ponúka 15 metrov vysoká rozhľadňa, ktorá stojí v nadmorskej výške 218 metrov na hraniciach katastrov obcí Nové Sady, Čab a Šurianky. Výlet k rozhľadni si môžu dovoliť aj rodiny s malými deťmi, pretože sa až k nej dá dostať autom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Henrich Mišovič
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa