7 prírodných atrakcií v Nitrianskom kraji

2020-04-10 00:00:00 |   |    | 

Nitriansky kraj sa rozprestiera na juhu Slovenska a je známy vďaka viacerým krásnym lokalitám. Či už je to vrch Zobor a kalvária priamo pri Nitre alebo niektoré menej známe miesta, na výber máte z mnohých alternatív, kam sa aj v tomto období môžete vybrať na výlet do prírody. Takto zároveň nebudete porušovať ani odporúčania úradov ohľadom potrebnej izolácie v čase šírenia koronavírusu Covid-19.



 

 

Kostol svätého Michala Archanjela, Dražovce

Turistickou ikonou nitrianskeho kraja je známy kostolík v Dražovciach, ktoré sú mestskou časťou Nitry. Postavený bol v 12. storočí a v súčasnosti sa už využíva na sväté omše iba raz do roka, konkrétne 29. septembra, keď oslavuje meniny patróna tohto malého svätostánku. Ak sa ku kostolíku vyberiete mimo tohto obdobia, nemusíte sa obávať veľkého množstva veriacich a navyše máte pred sebou nádhernú prechádzku s ešte krajším výhľadom. Ku kostolu sa najlepšie dostanete cez Dražovce, kde budete sledovať zelenú značku, označujúcu tento turistický chodník. Čiastočne prejdete po asfaltovej ceste, potom sa už ocitnete pri lúke s výhľadom na kostolík, odkiaľ vás čaká mierne stúpanie. Trasa nie je náročná, pomalším tempom ju zvládnu aj ľudia so slabšou kondíciou. V okolí je navyše krásna príroda, ktorá vám ponúka pohľad na región pri meste Nitra.

 

Čertova pec, Radošina

Veľmi vzácna, ale pre Slovákov málo známa jaskyňa Čertova pec bola podľa archeológov využívaná už v čase doby kamennej. Vtedy tu neandertálci našli svoj domov, odkiaľ chodili na lov a skúmali blízke okolie. Jaskyňa je dlhá 27 metrov a je celá priechodná. Nachádza sa na okraji lesíka, takže okolo nej vládne veľmi podobná atmosféra, aká tam bola pred mnohými rokmi. Táto atrakcia sa nachádza na ceste medzi Piešťanmi a Radošinou. Najjednoduchšie sa tam dostanete autom, keď zaparkujete pri rovnomennom motoreste. Odtiaľ to máte k Čertovej peci doslova len pár metrov po veľmi jednoduchom teréne. Ak máte chuť na dlhšiu túru, môžete sa tam vybrať aj z centra Piešťan. Od Kolonádového mosta je to k jaskyni 10 kilometrov a trasa vedie najmä popri ceste do Radošiny.

 

Veľký Inovec

Ak máte chuť na väčšiu túru, počas ktorej sa trochu odreagujete v lone prírody, vyberte sa na Veľký Inovec. Ten je jedinečný najmä kvôli viacerým útvarom lávového pôvodu, ktoré odkazujú na vulkanickú minulosť tohto vrchu. Vďaka tomu je táto vychádzka pestrá, nebudete sa počas nej nudiť a môžete si urobiť hneď niekoľko zastávok na zaujímavých miestach. Stačí sa len pozorne rozhliadnuť okolo seba a sledovať tieto originálne prvky. Na vrchol Veľkého Inovca vedie niekoľko turistických chodníkov, ktoré začínajú v jeho rôznych častiach. Dostanete sa tam napríklad z Novej Bane, Tekovských Nemiec alebo Machuliniec. Výstup na kopec je mierny, zvládnu to aj rodiny s deťmi a navyše sa pod vrcholom nachádza chata, v ktorej si môžete oddýchnuť.

 

Hrad Gýmeš

Nitriansky kraj je bohatý aj na pozostatky bývalých hradov, ktoré často plnili obrannú funkciu. Medzi najvýznamnejšie ruiny patrí Gýmeš, ktorý bol v minulosti centrom slávneho panstva. Po napadnutí Turkami začal chátrať, až z neho zostala iba táto rozsiahla zrúcanina. Najjednoduchšie sa tam dostanete z Jelenca, odkiaľ vedie vyznačená turistická trasa. Chodník je stredne obtiažny, na vrchol sa dostanete približne za jednu hodinu. Vhodný je a pre rodiny s deťmi. Z opustených hradných múrov sa vám naskytne rovnaký pohľad na celý región, aký mali v minulosti aj majitelia tohto hradu.

 

Žibrica

Pohorie Tribeč ponúka niekoľko zaujímavých možností na túry rôznych obtiažností. Na Žibricu sa dostanete z viacerých smerov, najzaujímavejšia je cesta, ktorá vedie od Nitry, pretože sa tam nachádza časť náučného chodníka Zoborské vrchy. Pri výstupe na tento kopec sa dozviete niečo o pôvodnom hradisku, ktoré tam v minulosti sídlilo, vzácnych rastlinách ako napríklad orchidea, ktorá rastie v týchto končinách alebo lesníckej histórii. Veľká časť trasy vedie najmä cez lesnatú oblasť, ale na jej konci sa môžete tešiť na nádherný výhľad na celý región.

 

Veľký Tribeč

Pohorie Tribeč prezývajú aj slovenským Bermudským trojuholníkom, pretože sa tam podľa legiend v minulosti stratilo viacero ľudí. No nemusíte sa obávať, dnešní turisti vám potvrdia, že vám počas túr nehrozí žiadne nebezpečenstvo a môžete sa naopak tešiť na nádhernú prírodu s viacerými unikátnosťami. Veľký Tribeč je najvyšším vrchom tohto pohoria a z obce Solčany k nemu vedie náučný turistický pobyt. Cesta je obtiažnejšia, ale krásny členitý terén vám opäť ponúkne mnoho dôvodov na zaujímavé zastávky a výhľady.

 

Oponický hrad

V Tribeči sa nachádza aj známa zrúcanina Oponického hradu. Z pôvodného sídla sa podarilo uchovať už len pozostatky hradieb, bývalej veže a nádvoria. No práve takéto miesta majú pre turistov obrovské čaro. Keď sa prechádzate medzi pozostatkami bývalých múrov, môžete si predstavovať, ako to tam vyzeralo v minulosti, kde sa nachádzali komnaty panstva, kde bola kuchyňa a ako tam prebiehal život. Oponický hrad patril Matúšovi Čákovi, potom niekoľkokrát menil majiteľov a nakoniec ho pochovali spory medzi dvoma bratmi, kvôli ktorým zostal opustený. Najjednoduchšie sa k nemu dostanete z Oponíc, odkiaľ vedie príjemná vychádzková trasa.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa