7 prírodných atrakcií v Banskobystrickom kraji

2020-05-07 00:00:00 |   |    | 

Príroda v banskobystrickom kraji prichádza so svojimi silnými tromfami, ktoré vás presvedčia o tom, že i keď momentálne nemôžete cestovať, istotne sa nebudete nudiť. Aj bez návštevy dobre známych pamiatok a atrakcií sa nemusíte báť toho, že by ste si nedokázali vymyslieť mnoho tipov na výlety v tomto regióne. My vám ponúkame sedem zaujímavostí, ktoré vás zavedú na nové a nezabudnuteľné miesta.



 

 

Špania dolina

História, príroda, ale aj technické zaujímavosti. To všetko si užijete počas prechádzky náučným chodníkom v Španej doline. Začína sa v centre obce pri múzeu, ktoré je aktuálne zatvorené. Preto sa môžete vybrať rovno po vyznačenej trase k jednotlivým zastávkam. Chodník vedie v podstate ponad túto obec, ktorú obídete cez okolité lesy. Postupne sa dostanete k bývalej šachte, štôlni a k Halde Maximilián, odkiaľ máte najkrajšiu vyhliadku na celú dolinu. Trasa nie je veľmi náročná a dozviete sa počas nej všetky zaujímavosti o baníctve a prírodných danostiach tohto regiónu. Pri dobrom počasí môžete odtiaľ vidieť až ku Kremnickým vrchom.

 

Kalamárka

Pri Detve sa nachádza vzácne andezitové bralo, ktoré má členitý povrch so zaujímavými skalnými útvarmi. Kvôli tomu sa stal aj obľúbenou horolezeckou oblasťou. Priamo z mesta k nej vedie jednoduchý chodník, ktorý vás prevedie príjemnou lesnou oblasťou. Počas prechádzky sa môžete tešiť aj na viacero vzácnych drevín a rastlín. Cez časť tejto lokality preteká malý potôčik Mačinová, na ktorom sa nachádza menší vodopád. Na záver sa dostávate priamo k bralu, od ktorého už prejdite ďalej k nádhernej vyhliadke

 

Kamenný vodopád Šomoška

V prírodnej rezervácii Šomoška sa nachádza zvláštny skalný útvar, ktorý pripomína podobné atrakcie vo svete. Čadičový kamenný vodopád tvoria šesťuholníkové na seba prepojené stĺpy. Podobný úkaz nájdete napríklad v Škótsku alebo Írsku. No zatiaľ čo v zahraničí sú tieto zvláštne kamene rozmiestnené na zemi a popri pobreží, u nás prechádzajú z vrchu brala a vyzerajú teda ako prúdy vodopádu. Rezervácia sa nachádza v blízkosti maďarských hraníc a priamo na toto miesto sa dostanete z viacerých obcí v blízkosti Fiľakova. Vodopád je taktiež súčasťou tunajšieho náučného chodníka.

 

Pustý hrad

Nad Zvolenom sa rozprestierajú zvyšky Pustého hradu, ktorý je podľa mnohých autorov rozlohou najväčším hradom na Slovensku a jedným z najväčších na svete. Pôvod tejto pevnosti siaha do 12. storočia. Pustý hrad sa skladá z dvoch častí – horného a dolného hradu. Je to významné archeologické nálezisko známe množstvom objavov, predmetov rôznych kultúr z doby bronzovej. Ku hradu sa dostanete veľmi pohodlne od zvolenskej železničnej stanice. Cesta trvá približne hodinu a má strednú náročnosť. Počas pekných dní uvidíte veľkú časť tohto regiónu.

 

Žakýlske pleso

V banskobystrickom kraji sa nepochybne nachádza mnoho jazier, ale toto jedno je síce vzhľadom nenápadnejšie, ale o to väčšie svojim významom. Vzniklo pred tisíckami rokov vulkanickou činnosťou. Popri ňom sa rozprestierajú vzácne močariská a kvôli tomu sa zaradilo aj na listinu chránených území. Dostanete sa k nemu z obce Podhorie, odkiaľ vedie aj náučný chodník s deviatimi zastávkami. Jedna z nich je práve pri tomto plese. Odtiaľ prejdete ku pozostatkom Žakýlskeho hradu, z ktorého zostali iba malé ruiny. Chodník prechádza cez príjemnú lesnú oblasť, až sa nakoniec vráti späť do tejto dediny, kde si môžete pozrieť kultúrne zaujímavosti.

 

Krupinské bralce

Medzi Banskou Štiavnicou a Krupinou sa nachádza unikátny prírodný útvar Krupinské bralce, ktorý domáci nazývajú aj Štangarígeľ. V tejto oblasti sa objavujú viaceré na seba nadväzujúce pätuholníkové stĺpy. Tie sú rovnomerné, ako keby boli vytesané presne podľa vopred určeného vzoru. V skutočnosti sa za tým opäť skrýva silná moc prírody, keďže vznikli vďaka lávovej činnosti. Jeden zo stĺpov má jednu výnimočnosť navyše. Ide o vytesané nápisy, ktoré zaznamenávajú unikátne, doteraz neobjavené písmo. Podľa predpokladov by malo ísť o slovanské odkazy, ktorých pôvod sa nepodaril objasniť. Krupinské bralce sú súčasťou turistického a cyklistického chodníka.

 

Badínsky prales

V tomto kraji nájdete aj jednu z najdôležitejších chránených oblastí na Slovensku. Badínsky prales má význam európskeho rozmeru, preto ho často navštevujú odborníci z oblasti botaniky. Z rovnakého dôvodu si ho počas oficiálnej návštevy obzrel aj princ Charles. Ide o vzácnu rezerváciu s jedľovou bučinou, ktorá je takmer nedotknutá ľudskou rukou. Ak sa chcete nadýchať čerstvého vzduchu a odreagovať od zvyšku sveta, toto je to najlepšie miesto. Kvôli vysokému stupňu ochrany sa môžete pohybovať výlučne po označenej trase, aby ste nepoškodili okolité vzácne rastliny a dreviny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Facebook

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa