7 prírodných atrakcií v Trenčianskom kraji

2020-04-30 00:00:00 |   |    | 

Dnešné prechádzky prírodou nás zavedú do Trenčianskeho kraja. Opäť sa môžete tešiť na skvelé tipy na zaujímavé miesta, ale aj zrúcaniny, ktoré môžete navštíviť napriek opatreniam kvôli koronavírusu Covid-19. Výlety do prírody sú nielen povolené, ale odborníci ich navyše aj odporúčajú, pretože pomáhajú dýchacej sústave a udržiavajú nás v dobrej kondícii.



 

 

Uhrovecký hrad

Historickou pýchou tohto kraja je nepochybne Trenčiansky hrad. No okrem neho sa v celom regióne nachádza niekoľko zrúcanín, ktoré stoja za návštevu. Tie najznámejšie sú Beckovský alebo Čachtický hrad. Popri nich nemožno zabudnúť ani na Uhrovec, ku ktorému sa dostanete výstupom z Uhroveckého podhradia. Cesta je strednej obtiažnosti, pretože bývalé panské sídlo postavili v 13. storočí na strmom kopci. Jedným z jeho majiteľov bol aj Matúš Čák Trenčiansky. Medzi bohatými šľachticmi mal veľmi špeciálnu pozíciu. Keďže stál v ťažko dostupnom teréne a v tieni ostatných významnejších hradných sídiel, nikdy nečelil priamym útokom nepriateľských vojsk. Kvôli tomu ho viacerí využívali na uschovávanie klenotov a dôležitých listín. Uhrovec položil na kolená až požiar v 19. storočí, kvôli ktorému začal chátrať. V súčasnosti sa pracuje na jeho obnove a turistom ponúka nádherný výhľad na okolie. Po ceste sa môžete zastaviť aj v nenápadnej hradnej jaskyni.

 

Malá a Veľká Skalka

Neďaleko Trenčína sa nachádza jedno z najvýznamnejších pútnických miest na Slovensku. Ide o kláštorný komplex Malá a Veľká Skalka, ktorý sídli v obci Skalka nad Váhom. Postavili ho na prelome 12. a 13. storočia a podľa historických podkladov tam v minulosti údajne žil svätý Benedikt. Ten sa mal podľa legendy modliť k Bohu a prosiť ho o pomoc. Vtedy sa dotkol skaly, ktorá pukla a vytvorila sa v nej jaskyňa. V tamojšej kaplnke údajne dodnes vidino otlačok svätcovej ruky. Po benediktínskom ráde sa tam vystriedali aj zástupcovia iných reholí, poslední obyvatelia odtiaľ odišli v 18. storočí a odvtedy chátral. Časť priestorov, ktoré označujeme Veľká Skalka, sa podarilo zrekonštruovať, časť ponechali ako pôvodné ruiny. Od Malej ku Veľkej Skalke vedie dvojkilometrový náučný chodník, ktorý hovorí aj o histórii tohto areálu. Najväčšia púť sa tam koná pravidelne 17. júla.

 

Opatovská jaskyňa

Keď už budete pri Veľkej Skalke, môžete sa vybrať aj na ďalšiu príjemnú prechádzku k Opatovskej jaskyni, ktorú tiež nazývajú Jaskyňa nad cestou. Ide k nej nenáročný chodník, ktorý vás po niekoľkých minútach privedie až ku vchodu nenápadne vyzerajúcej diery. Samotná jaskyňa vznikla vďaka činnosti podzemných vôd a rozdelená je do dvoch hlavných chodieb. Časť z nich je prechodná, takže si ich môžete pozrieť. Na jej stenách nenájdete žiadnu špeciálnu výzdobu. Najkrajšie vyzerá počas zimy alebo skorej jari, keď do podzemia presiakne voda a vytvoria sa dlhé cencúle. Tento výlet nie je náročný a zvládnu ho aj rodiny s deťmi.

 

Beckovská skalka

Na prvý pohľad vyzerá Beckovská skalka ako malý ostrovček. Zaujímavosťou je, že tento zvláštny útvar bol kedysi súčasťou predchodcu Váhu, ktorý pretekal touto oblasťou. V súčasnosti je táto vyvýšenina uprostred poľa obľúbeným bodom pre vychádzky rodín s deťmi. Terén nie je náročný a z vrcholku kopca máte dobrý výhľad na celé okolie. Počas cesty sa môžete inšpirovať aj pohľadom na vzácne rastliny a kvety, ktoré rastú na Beckovskej skalke a vďaka ktorým ju zapísali medzi dôležité chránené krajinné oblasti. V minulosti tam tiež vysadili niekoľko nových stromov, aby tak podporili bujnejúcu vegetáciu.

 

Krasín

V okolí Trenčína máte niekoľko tipov na ľahšiu turistiku. Jedným z príjemných výletov je kopec Krasín, kde sa nachádza aj zrúcanina Súčanského hradu. Dostanete sa k nemu od obce Dolná Súča. Chodník nie je veľmi náročný a zvládnu ho aj ľudia, ktorí nechodievajú pravidelne na turistiku. Môžete sa tešiť na ten najlepší výhľad na Trenčín, ktorý budete mať ako na dlani. Po ceste uvidíte zaujímavé skalné útvary, vďaka ktorým je Krasín známy aj medzi geológmi. Na jeho vrchole uvidíte niekoľko pozostatkov múrov bývalého opevnenia. Hrad kedysi slúžil aj ako pevnosť, ktorá mala za úlohu odraziť prvé útoky nepriateľov.

 

Haluzický kostol

Obec Haluzice je známa vďaka dvom obľúbeným atrakciám. Prvou je kostolík, z ktorého zostali už len ruiny. No tie sú podľa mnohých tým najromantickejším miestom, ktoré môžete navštíviť v trenčianskom kraji. Svätostánok postavili v 13. storočí a patril pod správu panstva Matúša Čáka Trenčianskeho. Pôvodne ho vlastnila katolícka cirkev, ktorá postupne pracovala na jeho rozširovaní. V období posilnenia pozície protestantskej viery sa dostal pod patronát evanjelikov a krátko pred jeho zatvorením ho opäť premenili na katolícky kostol. Keďže hlavná stavba veľmi chátrala a miestni predstavitelia sa obávali, aby náhodou nespadol na veriacich počas omše, prikázali ho opustiť. Od tohto momentu areál ešte viac pustol, až pokiaľ sa ho rozhodla zachrániť skupinka miestnych nadšencov. V blízkosti kostola je menšia rozhľadňa, z ktorej vidieť krásnu prírodu v okolí.

 

Haluzická tiesňava

Od kostola už môžete prejsť k ďalšej miestnej zaujímavosti, ktorou je Haluzická tiesňava. Žiaľ, práve kvôli jej postupnému rozširovaniu dostávajú poriadne zabrať základy tohto svätostánku a odborníci sa obávajú, aby sa kvôli tomu úplne nezrútil. Tiesňava vznikla vďaka činnosti miestneho potoka. Vytvorili v nej jednoduchý chodník, ktorý prechádza aj pár náročnejšími úsekmi s miernymi vyvýšeninami. Táto oblasť sa vyznačuje minimálnymi zásahmi človeka, vďaka čomu sa podarilo uchovať pôvodný les, ktorý vyzerá ako divočina. Chodník je dlhý približne jeden kilometer a počas neho sa dostanete k ďalším zrúcaninám bývalých hradieb.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa