V stopách baníkov: Železník a okolie môžu návštevníci spoznať vďaka dvom chodníkom

2020-09-03 08:00:00 |   |    | 

Spoznávať vrch Železník a banícku históriu celého okolitého regiónu v okrese Revúca môžu návštevníci vďaka dvom turistickým chodníkom, ktoré v roku 2016 vyznačilo občianske združenie Rákošská cächa v spolupráci s turistickým klubom Dúbrava Jelšava. Podľa predsedu OZ Júliusa Pavelka sú obidve trasy súčasťou digitálnych mapových portálov na internete a dostali sa už i do tlačených máp.



Prvým cieľom bolo zrealizovať žlto značenú turistickú trasu Rákoš – Železník vedľa zabezpečených banských diel, a potom hore na vrch Železník popri zaniknutých baniach v lokalite Antalka. Následne sa schádza do časti Železník-Ladislav a do Sirka,“ načrtol Pavelko.

Priamo do Rákoša sa turisti môžu vrátiť ďalším chodníkom, ktorý je vyznačený zelenými značkami. Vedie zo Sirka cez miestnu časť Červeňany späť do dediny Rákoš. „Vďaka tejto zelenej trase sme urobili vlastne okruh, kde môžu návštevníci vyraziť z akejkoľvek obce a vrátiť sa do miesta štartu,“ dodal predseda OZ.

Druhá trasa je od Rákoša po Sirk totožná s prvou, ale ďalej vedie cez Hámor a Burdu až po Polom, ktorý je miestnou časťou Hnúšte v Rimavskosobotskom okrese. „Mapuje banícku históriu, bane na mastenec aj magnezit, krásne zaliate jazierko na Babe v lesnom poraste či Latinákove železiarne. Vedie aj vedľa objektov bývalej lanovky na železnú rudu a sčasti tiež po zachovalom násype banskej úzkorozchodnej železničky,“ vymenoval Pavelko. Za potvrdenie zaujímavosti turistických trás okolo Železníka považuje skutočnosť, že sa dostali do druhého vydania publikácie Najkrajšie okruhy Slovenska.

Jedným z plánov združenia do budúcnosti je získať nejaký starý banícky dom na ďalší rozvoj turizmu, čo sa však zatiaľ nepodarilo. „Je problém dostať ho od ľudí. Radšej dajú financie na zbúranie, akoby nám ho darovali alebo aspoň predali za hodnotu, ktorú vynaložia na zbúranie. Tu v Rákoši sú dva krásne banícke domy, jeden je dokonca národnou kultúrnou pamiatkou, ale má životnosť tak dva roky,“ konštatoval predseda OZ.

Medzi ďalšie turistické zaujímavosti regiónu patrí bývalá banícka osada Železník, vysoká pec v Červeňanoch či banícka expozícia, ktorú OZ otvorilo v Rákošskej Bani v lete 2020. V širšom okolí je to Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, sedemkilometrová zjazdová trať pre kolobežky a splavovanie rieky Muráň v Jelšave, ale aj Muránska planina a hrad Muráň.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa