V stopách našich velikánov: Navštívte pamätné domy slovenských osobností

2020-10-26 12:00:00 |   |    | 

Využite niektoré z prázdnin na to, aby ste vášmu cestovaniu po Slovensku dodali pridanú hodnotu. Vezmite svoje deti na výlety do pamätných domov najznámejších slovenských osobností. Hravou formou ich naučíte niečo viac o ich práci a živote. Takto si istotne zapamätajú viac informácií, ako keby sa iba naspamäť učili množstvo faktov z učebníc.



 

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, Uhrovec

Zrejme najznámejší rodný dom na Slovensku nám priniesol hneď dve veľmi významné osobnosti. Pôvodne bol postavený v 18. storočí, sídlila v ňom miestna škola a umiestnili tam tiež učiteľský byt. V roku 1815 tam prišiel na svet Ľudovít Štúr, ktorému vďačíme za spisovnú slovenčinu a vyformovanie významného hnutia štúrovcov. V roku 1921 sa na rovnakom mieste narodil slovenský politik Alexander Dubček, ktorý v období komunizmu presadzoval myšlienku socializmu s ľudskou tvárou a vďačíme mu aj za úspešnú zmenu tohto režimu na demokraciu. Po niekoľkých rekonštrukciách sa dom stal majetkom štátu a vtedy sa tam rozhodli vytvoriť pamätné múzeum venované životu Ľudovíta Štúra. Po smrti Alexandra Dubčeka tam pribudla ďalšia časť expozície, ktorá prináša významné udalosti a úspechy z jeho života.

 

Hviezdoslavova Hájovňa pod Babou horou

Orava je úzko spätá so životom nášho významného básnika Pavla Országha Hviezdoslava. Vo Vyšnom Kubíne môžete navštíviť pamätník, ktorý inštalovali na mieste rodného domu tohto umelca. V Dolnom Kubíne sa zase nachádza pamätná tabuľa na budove, ktorá pôvodne patrila Hviezdoslavovmu švagrovi a on sám tam strávil svojich posledných 20 rokov života. Región okolo rieky Orava inšpiroval známeho rodáka aj pri viacerých jeho dielach. Kniha Hájnikova žena vznikla v Hájovni pod Babou horou, kde sa v súčasnosti nachádza múzeum venované básnikovej práci a životu. Na začiatku 20. storočia sa tam narodil Milo Urban, ktorého životu je venovaná druhá časť expozície. Táto hájovňa často slúžila ako predloha jeho umeleckej práci.

 

Pamätný dom Martina Kukučína, Jasenová

Aj druhý pamätný dom nájdete na Orave, keďže v týchto končinách sa narodil tiež spisovateľ Martin Kukučín. Krátko pred jeho narodením ho nechal postaviť jeho otec Ján Bencúr. Martin potom podľa neho napísal aj jedno zo svojich najslávnejších diel Dom v stráni. V roku 2010 tam obec Jasenová otvorila múzeum, ktoré pozostáva z troch hlavných častí. Hneď pri vstupe sa dozviete niečo viac o dejinách tohto regiónu, potom prejdete do historicky zariadenej miestnosti, ktorá je štylizovaná do podoby z čias narodenia tohto spisovateľa. Potom sa už dostanete do priestorov, ktoré prinášajú podrobné informácie o Kukučínovej tvorbe a živote.

 

Múzeum M. R. Štefánika, Košariská

V roku 1880 sa v bývalej evanjelickej fare v Košariskách narodil Milan Rastislav Štefánik, ktorý sa stal vo viacerých anketách najväčšou osobnosťou našich dejín. Na výstave, ktorá pozostáva zo šiestich miestností, sa podarilo združiť dvesto rôznych exponátov, ktoré boli kedysi osobným vlastníctvom tohto velikána. Jednotlivé expozície prinášajú pohľad na všetky jeho záľuby či úspechy. Štefánika nám predstavujú ako vášnivého astrológa a cestovateľa, odhaľujú nám jeho cit pre spravodlivosť a slabosť pre dobrodružstvo. Dozviete sa tam všetky dôležité fakty z jeho života, uvidíte taktiež jeho legendárnu uniformu a na viacerých miestach si prečítate citáty, ktoré poukazujú na jeho najzaujímavejšie myšlienky.

 

Pamätný dom J. G. Tajovského, Tajov

V Tajove môžete navštíviť rodný dom Jozefa Gregora Tajovského. Expozícia predstavuje nielen známe stránky Tajovského života a diela, ale i udalosti, ktoré ho formovali a ovplyvňovali jeho tvorbu, či už detstvo u starých rodičov, prvé literárne pokusy, manželstvo s Hanou alebo prvá svetová vojna. Návštevníci majú možnosť prezrieť si unikátne fotografické zábery, predmety, ktoré Tajovského sprevádzali v rôznych životných etapách. Pôvodná drevenica a zároveň Tajovského rodný dom však približuje aj život a pôsobenie ďalšieho známeho tajovského rodáka Jozefa Murgaša, priekopníka bezdrôtovej rádiotelegrafie, kňaza, politika, národovca i zberateľa motýľov.

 

Rodný dom Rázusovcov, Liptovský Mikuláš

Rázusovci patria k najvýznamnejším slovenským spisovateľským rodinám. Martin rád písal básne, ale preslávil sa aj svojim citlivým príbehom o Maroškovi. Mária zase milovala detskú literatúru, v ktorej priniesla niekoľko významných diel pre deti a mládež. K svetu kníh mali blízko aj ich ďalší dvaja bratia, ktorí sa venovali kníhtlači. Súčasné múzeum sa nachádza v ich pôvodnom rodnom dome. Kedysi bol súčasťou obce Vrbice, ktorej sa venuje časť výstavy. Zvyšok prináša zaujímavosti o tejto známej rodine - najväčšia časť približuje život Martina a Márie, ale dozviete sa aj podstatné informácie o práci ich dvoch súrodencoch.

 

Pamätná izba Ľudmily Podjavorinskej, Bzince pod Javorinou

Na rozprávkach Ľudmily Podjavorinskej vyrastalo niekoľko generácií slovenských detí. Krásne príbehy sú aktuálne aj v súčasnosti, keď často víťazia nad modernými rozprávkami. Spisovateľkinu pamätnú izbu nájdete v Bzinciach pod Javorinou. Výstava je opäť rozdelená do dvoch časti. Okrem informácií zo života a tvorby tejto významnej rodáčky si môžete pozrieť aj zaujímavosti z dejín tunajšieho regiónu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa