Novinka v Nízkych Tatrách: Náučný chodník pripomenie históriu baníckej osady Magurka

2020-09-16 08:00:00 |   |    | 

Históriu baníckej osady Magurka v Ľupčianskej doline v Nízkych Tatrách priblíži nový náučný chodník, ktorý otvoria začiatkom októbra. Tvorí ho 11 tabúľ umiestnených na 8,4 kilometra dlhom okruhu.




Vznik Magurského zlatého chodníka iniciovali a organizačne zastrešili občianske združenie Priatelia Magurky a Chata Magurka, ktorí pracujú na oživení tradícií a dejín lokality. "Som veľmi rád, že sa nám podarilo tento projekt uskutočniť. Stálo to nemálo úsilia a Magurka si zaslúži zvýšiť povedomie o svojej úžasnej histórii," povedal iniciátor projektu Miroslav Meluš.

Chodník vedie po modrej turistickej trase. Návštevníci sa budú môcť dočítať informácie o baníctve, ťažbe zlata, spracovaní antimónu, hornín aj o divokej prírode. Autorom textu je emeritný profesor Martin Chovan z Fakulty prírodných vied Univerzity Komenského v Bratislave. Chodník je začlenený do projektu Slovenská banská cesta, ktorý združuje náučné chodníky s banskou tematikou.

Počas trojdňového (2. 10 - 4. 10.) otváracieho programu je na Magurke pripravený aj sprievodný program, ktorého súčasťou budú prednášky a skutočné ryžovania zlata. "Formou podujatí chceme verejnosti priblížiť krásy tohto miesta. Zároveň to spájame s edukovaním o ochrane prírody," doplnil Meluš.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - František Dejčí
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa