Prejdite si Tatry na bicykli: Štyri tipy na skvelé cyklotrasy pre každého

2020-10-10 00:00:00 |   |    | 

Tatry, to nie sú len vysokohorské túry. Stále obľúbenejšie je prejsť si tatranskú prírodu na bicykli. Vybrali sme pre vás rôzne cyklotrasy, nielen podľa ich náročnosti, ale tak, aby ste aj spoznali krásu našich veľhôr. Kým prvú a druhú by mal zvládnuť každý bez problémov, zvyšné sú už o niečo náročnejšie a vyžadujú si väčšie úsilie a kondičku. Stoja však za tú námahu. A pre tých, ktorí potrebujú trošku pomôcť so šliapaním do pedálov, máme jednoduchý tip: požičajte si v hoteli ebike.



 

Štrbské pleso

Vybrať sa zo Štrbského Plesa na Štrbské pleso? Prečo nie? Je to nenáročná trasa, ktorú prejde ktokoľvek. Zároveň si môžete na trase prečítať rôzne zaujímavosti o histórii, osobnostiach, miestnej faune a flóre na náučnom chodníku. Buďte však ohľaduplní, Štrbské pleso je totiž obľúbeným miestom prechádzok. Na záver sa určite zastavte pri Jazierkach lásky a prejdite sa okolo nich. Vládne tu pokoj, ticho a v bezvetrí môžete vidieť na dne najväčšieho z jazierok slovenský dvojkríž s rokom 1940, ktorý je tam dlhé roky ukrytý pod hladinou.

 

Tichá a Kôprová dolina

Vyberte sa na výlet za dvomi tatranskými dolinami. Prvou z nich je Tichá dolina, ktorá patrí so svojimi 17 km medzi najdlhšie doliny Západných Tatier a zvládnu ju aj vaše deti. Takmer celou dolinou totiž vedie asfaltová cesta s minimálnym stúpaním. Druhou príjemnou cyklotrasou je Kôprová dolina, kde sa príjemne osviežite pri Kmeťovom vodopáde. Ten je so svojimi 80 metrami najvyšším vodopádom na Slovensku. Ako bonus sa môžete pokochať aj unikátnym výhľadom na Kriváň. V blízkosti sa nachádzajú aj Tri studničky, čo je veľmi romantická lokalita s tradičnou tatranskou horárňou. Stúpanie je tu trochu ostrejšie, ale nemusíte sa báť. Nie je to nič náročné.

 

Popradské pleso

Cyklotrasa zo Štrbského na Popradské pleso si vyžaduje síce nejakú kondičku, ale do hodiny by ste ju mali bez problémov zvládnuť. Stredne náročná trasa vedie po asfaltovej ceste a na jej začiatku sa pripravte na strmšie stúpanie. Oddýchnuť si môžete pri viacerých odpočívadlách. Zvyšok trasy pokračuje už len v miernom stúpaní, a tak si nerušene vychutnáte krásnu scenériu Mengusovskej doliny. Na Popradskom plese si môžete uzamknúť bicykle a ísť sa prejsť peši naokolo. V blízkosti je aj Symbolický cintorín obetiam Vysokých Tatier, ktorý nájdete v Limbovom háji. Práve Popradské pleso je dobrým východiskovým bodom na turistické trasy a výstupy na Rysy, Kôprovský štít a Sedlo pod Ostrvou. Cesta späť na Štrbské pleso je na bicykli oveľa jednoduchšia, treba však dávať pozor na okoloidúcich. Preto buďte opatrí a ohľaduplní.

 

Sliezsky dom

Ak ste skúsení cyklisti, tak by ste určite nemali vynechať najvyššie položené miesto Vysokých Tatier, kam sa dostanete na bicykli. Tušíte správne, ak si myslíte, že je to Sliezky dom. Štartuje sa z Tatranskej Polianky, kam vás zavezie vlak. Táto náročná cyklotrasa preverí vašu fyzickú zdatnosť. Pripravte sa na dlhé stúpanie a na prekonávanie serpentín a prevýšenia viac ako 600 m. Odmenou vám však budú nádherné výhľady do Velickej doliny. Dobrou správou je, že posledné stúpanie k Sliezskemu domu nie je príliš strmé. Z jeho terasy môžete pri dobrom horskom čaji obdivovať Gerlachovský štít a pokojnú hladinu Velického plesa. V Tatranskej Polianke však nájdete aj unikátnu planétu šliapacích autíčok, ktorej sa potešia nielen vaši najmenší. Ikonické modely značiek Porsche, Mercedes, Jaguar si určite aj dnes získajú vaše sympatie. Nájdete tu viac ako 110 exponátov, ktoré sú rozdelené podľa krajiny vzniku. V digitálnej galérii Poliankovo vás čaká vizuálny zážitok pomocou moderných technológií. Od bicyklovania si oddýchnete pri umení spojenom s virtuálnou realitou, 3D, tieňohrou či s interaktívnymi prvkami. Súčasťou je aj obchod s originálnymi suvenírmi a kaviareň, kde vám pripravia selfieccino.

 

Vysoké Tatry ponúkajú množstvo cyklotrás, ktoré sú výborne značené, či už červenou, modrou, zelenou alebo žltou farbou podľa charakteru náročnosti. Ak by ste chceli spoznať ďalšie, no potrebujete trošku pomôcť so šliapaním do pedálov, požičajte si v Grand Hoteli Kempinski High Tatras ebike, kilometre v nohách na ňom budete cítiť oveľa menej a dostanete sa vďaka nemu oveľa ďalej ako na klasickom bicykli. Ťažké nohy a svalovicu po cyklotúre si môžete „vyliečiť“ v najkrajšom spa na Slovensku, v ZION SPA LUXURY s výhľadom na Štrbské pleso, kde vám pri bazéne terapeuti spravia masáž chrbta, šije či rúk. Príjemne zregenerovaní si potom môžete vychutnať večeru v Grand Restaurant, kde šéfkuchár Miroslav Zamiška so svojim tímom poteší aj vaše chuťové poháriky. Strávite tak príjemnú dovolenku plnú relaxu, športu, spoznávania a nových zážitkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa