VÝLET Najvyššia veža

2009-09-22 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - V Spišskej Novej Vsi majú kostol s najvyššou vežou na Slovensku.



Osemdesiatsedemmetrová veža rímskokatolíckeho kostola Nanebovzatia Panny Márie v centre Spišskej Novej Vsi je najvyššou kostolnou vežou na Slovensku.
 
Veža má zároveň aj najviac hodinových ciferníkov. Na štyroch stranách veže sa ich nachádza až sedem - štyri v hornej časti a ďalšie tri o niečo nižšie. Sú pozostatkom pôvodnej gotickej veže, ktorá bola v roku 1649 prebudovaná.

Všetkých sedem ciferníkov poháňa jeden hodinový stroj. Práve kvôli množstvu hodín na kostolnej veži Spišiaci dostali prívlastok „šlepí“. Paradoxne, najvyššia kostolná veža poskytuje domácim a turistom nádherný výhľad na mesto a široké okolie.

Rímskokatolícky farský kostol je trojloďovou pseudobazilikálnou halovou stavbou s novým mnohouholníkovým uzáverom svätyne. Jednou z najkrajších umelecko-výtvarných častí chrámu je portál na južnej strane a oltár, ktorý v roku 1621 zmenil vzhľad z gotického na renesančný. Ústrednou postavou však zostala patrónka farského kostola - Nanebovzatá Panna Mária. Medzi najcennejšie diela patrí súsošie Ukrižovania z dielne Majstra Pavla z Levoče, zložené z troch častí - Kríža, Sedembolestnej Panny Márie a sv. Jána.  

Vo farskom kostole je niekoľko klenotov. Relikviár v tvare kríža od Mikuláša Gallicusa zo Sieny, pochádza z prvej polovice 14. storočia. Cenné sú pacifikály z 15. storočia. Monštrancia pripisovaná košickému zlatníkovi Antóniovi, pochádzajúca zo začiatku 16. storočia. Kalich od Jána Kolbenhayera z Levoče vyrobený z pozlateného striebra, z roku 1795.

Bronzová krstiteľnica, ktorá je jednou z posledných krstiteľníc uliatych v slávnej spišskonovoveskej kovolejárskej dielni. Jej výzdoba má motív Ukrižovania, mužských hláv a okrídlených anjelov s renesančným charkaterom.

 

 

 

Turistické informačné centrum
Letná 49
052 01 Spišská Nová Ves
Tel. 00421/53/16 186, tel. a fax: 00421/53/442 82 92
E-mail:
brantnercc@stonline.sk
Web:
www.slovenskyraj.sk/brantner.html

 

Zdroj/autor: snv, tasr, drom

VIDEO Spišská Nová Ves



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa