VÝLET Slovenské kráľovské mestá

2009-02-12 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Bardejov, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa vystupujú pod spoločnou značkou Slovenské kráľovské mestá. Nadväzujú tak na spoločnú minulosť aj slávu stredoveku a oživujú ju v súčasných podmienkach.



 

Štyri kráľovské mestá severovýchodného Slovenska svojim návštevníkom predstavujú bohatstvo svojej histórie a ponúkajú množstvo kultúrno-historických pamiatok. Zároveň sú aj ideálnym miestom pre aktívnu dovolenku spojenú s poznávaním ich minulosti.

 

Najcennejšou devízou mesta Bardejov, ktoré je zapísané do Zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sú pamiatky vytvorené v období stredoveku. Mesto ležalo na dôležitej obchodnej križovatke a preto ho uhorskí panovníci dosť preferovali udeľovaním práv a privilégií. Koncom 14. storočia kráľ Ľudovít I. nariadil mesto opevniť. Fortifikačný systém sa v Bardejove zachoval do dnešných čias.

Všetky pamiatky v historickom centre sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie. Centrum tvoria historické budovy, ktoré ohraničuje mestské opevnenie. Dôležitou plochou historického jadra je obdĺžnikové kamenné námestie so starobylými meštianskymi domami. V strede námestia stojí bývala radnica zo 16. storočia. V jej priestoroch sa dnes nachádzajú najcennejšie exponáty vlastivedného múzea. Najvýznamnejšou pamiatkou námestia je rímskokatolícky Kostol sv. Egídia - veľkolepá gotická bazilika s tromi loďami.

Ozdobou mesta je aj františkánsky kláštor s kostolom. Kláštor je situovaný blízko hradieb mestského opevnenia, ktoré sú najzachovalejším stredovekým obranným systémom na Slovensku.

 

Kežmarok je významnou mestskou pamiatkovou rezerváciou Slovenska a môže sa pochváliť množstvom historických pamiatok. Vyše sedem storočí existencie mesta sa odrazilo aj v jeho architektúre, ktorá obsahuje takmer každý stavebný sloh od románskeho cez gotický, renesančný, barokový po klasicistický. Zvláštnosťou je urbanistické riešenie námestia do vidlicového tvaru s radnicou umiestnenou v strede a ukončené mestským hradom.

Medzi najvýznamnejšie národné kultúrne pamiatky patrí evanjelický drevený artikulárny kostol. Postavili ho z tisu a červeného smreka bez použitia jediného kúska kovu. Barokový interiér kostola je tiež vyrobený z dreva.  Ďalšími dominantami mestami sú evanjelické lýceum s najväčšou školskou knižnicou v Európe so 150 tisíc zväzkami a gotický rímskokatolícky kostol sv. Kríža s cenným oltárom. Podtatranské mesto Kežmarok očarí aj atmosférou svojich uličiek.

 

Mestská pamiatková rezervácia - staré jadro Levoče - je jedným z unikátne zachovaných urbanisticko-architektonických celkov. Takmer celé mesto je dodnes obklopené stredovekými hradbami, na ktorých sa zachovalo niekoľko bášt a tri mestské brány – Košická, Menhardská a Poľská. Levočské námestie patrí medzi najväčšie stredoveké námestia na Slovensku.

V jeho strede sa nachádzajú ústredné dominanty námestia – renesančná radnica, zvonica a chrám sv. Jakuba s unikátnou zbierkou stredovekých gotických krídlových oltárov. Hlavný oltár je nielen dokonalým umeleckým dielom, ale aj najvyšším gotickým oltárom na svete s výškou 18,62 metra, zhotoveným v dielni Majstra Pavla z Levoče.

Odhliadnuc od mnohých historických pamiatok a krás možno Levoču charakterizovať aj ako mesto mimoriadne vhodné na oddych a rekreáciu. Leto ponúka svojim návštevníkom možnosť relaxácie pri neďalekej vodnej nádrži a na turistických a cyklistických chodníkoch v krásnom prostredí Levočských vrchov. Zima ponúka zjazdové i bežecké lyžovanie v stredisku Závada.

 

Jadrom Starej Ľubovne je Námestie sv. Mikuláša s obdĺžnikovým pôdorysom. Prevládajú murované domy a jednou z významných budov námestia je Provinčný dom - bývalé sídlo gubernátora zálohovaných spišských miest. Osobitnú pozornosť si zaslúži rímskokatolícky Kostol sv. Mikuláša z 13. storočia. Jeho barokový interiér ukrýva umelecké diela, z ktorých je najcennejšia neskorogotická krstiteľnica zo 16. storočia, neskorogotické náhrobné dosky z pieskovca a červeného mramoru.

Na vápencovom pohorí, v nadmorskej výške 711 metrov sa nad mestom vypína kamenný hrad Ľubovňa patriaci do série pevností strážiacich hranicu uhorského kráľovstva. Prvá písomná zmienka dokumentujúca hrad ako jedno z kráľovských sídiel je z roku 1311. Výraznými prestavbami v 16. a 17. storočí sa hrad zmenil na unikátnu renesančnú pevnosť s vlastnou kaplnkou.

Samostatnú expozíciu situovanú pod hradom Ľubovňa tvorí múzeum ľudovej architektúry, ktorého dominantou a najcennejším exponátom je zrubový kostolík východného obradu z Matysovej, postavený v roku 1883. Skanzen v Starej Ľubovni je Národopisnou expozíciou v prírode, ktorý v 23 drevených pamiatkach zaznamenáva vývoj ľudového staviteľstva od 19. až do začiatku 20. storočia. 

 

Zdroj/autor: royaltowns, drom

VIDEO Levoča



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa