Prameň víl - skvelý tip na nenáročnú prechádzku do prírody v rámci Košíc

2021-01-22 12:00:00 |   |    | 

Prameň víl je jednou z možností, kam sa vydať na nenáročnú prechádzku do prírody s deťmi v rámci Košíc aj počas zimy. Trasa z Horného Bankova a späť má dokopy približne tri kilometre. Pre TASR to uviedla vedúca turistického oddielu mládeže Klub rodinnej turistiky Košice (KRTKO) a predsedníčka Klubu slovenských turistov za košický región Eva Dučaiová s tým, že ide o menej známy chodník.



 

Deti si nájdu zábavu všade, netreba im žiadny špeciálny cieľ, treba im len vymyslieť program. Baviť sa budú aj v obyčajnom lese medzi stromami na Bankove. Ide o veľmi peknú a jednoduchú vychádzku. S deťmi tam vieme stráviť aj dve hodiny, čo úplne stačí, aby nám nedeľňajší obed chutil,“ povedala.

Prejdeme cez rampu na Bankove, akoby sme chceli ísť ďalej po červenej značke,“ spresnila s tým, že na pravej strane je murovano-drevený altánok, popred ktorý vedie vyšliapaný chodník využívaný najmä bežcami a cyklistami. „Značený je červenými a modrými kruhmi. Pôjdeme jednoducho popri ňom. Pod sebou bude možnosť vidieť Prameň sv. Jána Nepomuckého. Neodbočujeme k nemu, ale ideme ďalej po ceste,“ uviedla Dučaiová. Podľa jej slov budú na ceste zvláštne kamene s nápisom KVV. Má ísť o pamiatku na prvý košický verejný vodovod vybudovaný približne koncom 19. storočia. Tieto pätníky majú označovať, kadiaľ viedol.

Trasa následne vedie k starým studniam, podobným tým v Čermeli. Chodník vedie popod elektrické vedenie, potom bude na pravej strane studnička. „Je to obyčajný drevený domček. Je tam aj množstvo rôznych stromov a neďaleko je i posedenie. Máme tak nádherný výhľad na opačnú stranu doliny, na lúky, ktoré vedú do Kavečian. Keď pôjdeme ďalej po chodníčku, dostaneme sa späť na červenú značku,“ dodala s tým, že po nej sa možno vrátiť späť na Bankov.

Dučaiová pripomenula, že historický Prameň víl, ktorý vychádza z maďarskej mytológie, obnovili košické mestské lesy. Studnička tak dostala nový "domček". Klub rodinnej turistiky Košice (KRTKO) po dohode s nimi dal vyrobiť tabuľku s názvom. „Vyzvali sme aj naše deti, aby namaľovali, ako taká víla asi vyzerá. Pribudlo tak i sedem krásnych obrázkov, ktoré sme zalaminovali a slávnostne ich na ten domček popripínali,“ dodala.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa