Tip na výlet: Od zvoničky nad Stožkom sú výhľady na Poľanu i Veľkú Fatru

2021-06-05 12:00:00 |   |    | 

Zvonička nad obcou Stožok v Detvianskom okrese je síce bez zvonu, turisti a milovníci podpolianskej prírody však ocenia prostredie, v ktorom sa nachádza. Keď sa k nej ľudia dostanú, okrem výhľadov na Stožok, Poľanu a Detvu uvidia aj končiare Veľkej Fatry.



 

Dedinská zvonica na vrchu nad Stožkom patrí k charakteristickým zvoničkám Podpoľania. Má pôdorys murovaného štvorca s drevenou nadstavbou. Postavili ju v roku 1863 a prežila dve svetové vojny. Nakoniec však bronzový odliaty zvon ukradli zlodeji v roku 2015. Odvtedy je zvonička bez neho.

Čo sa týka zvonu, nemáme ani jednu fotografiu. Nový nemáme, obecné zastupiteľstvo spolu s pánom farárom sa dohodli, že ho z obavy ďalšej krádeže nekúpime,“ uviedla pre TASR starostka obce Stožok Darina Petrincová a dodala, že krádež bola uzavretá s tým, že páchateľ bol neznámy. „Nový zvon by bol už aj tak len replikou, starý mal svoju históriu. Počas druhej svetovej vojny bol prestrelený,“ podotkla.

Ako doplnila, zvonička v minulosti tvorila jediný kresťanský kultový objekt v obci. „Zvon, ktorý sa nachádzal vo vnútri, bol až do roku 2008 jediný, ktorý oznamoval radostné udalosti v obci. Znel však aj v prípade pohrebov, či nešťastí,“ spomenula. „Od roku 2008 zvon nahradili zvony s názvami Svätá Mária, Svätý Jozef a Svätá Anna, osadené na veži kostola v Stožku,“ poznamenala. 

Turisti sa k zvoničke dostanú z centra obce. Zaparkovať môžu buď na okraji dediny, alebo pri kultúrnom stredisku či športovom areáli. Od futbalového ihriska trvá cesta pešo približne hodinu. Trasu zvládnu aj rodiny s malými deťmi. Pri zvoničke je priestor na oddych, lavička aj ohnisko. „Nachádza sa na trase Hontianskej cyklomagistrály,“ pripomenula starostka s tým, že kým to situácia a počasie dovoľovali, na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie sa pri zvoničke slávili liturgie.

Zvonice sa začali stavať v 19. storočí na odľahlých vrchoch a dolinách Podpoľania. Z vonkajšej strany sú veľmi podobné kaplnkám, nemajú však priestor na umiestnenie liturgických symbolov a predmetov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa