Najkrajšie pešie okruhy: 25 turistických trás z celého Slovenska

2012-11-12 13:30:00 |   |    | 

Prvou knihou novej edície Po Slovensku z vydavateľstva Dajama je turistický sprievodca Najkrajšie pešie okruhy. Jej autor Daniel Kollár uviedol, že výber 25 túr od Zárub po Kremenec, čiže z územia celého Slovenska, bol náročný.



Okrem prírodných krás, pestrosti krajiny, historických a iných zaujímavostí k výberovým kritériám patrila možnosť okruhovej trasy, aby sa turisti mohli vrátiť k svojmu autu či inému dopravnému prostriedku.

Malé Karpaty reprezentuje celodenný nenáročný 23,5-km okruh v okolí Smoleníc s najvyšším vrchom Záruby. Vedie cez náučný chodník Smolenický kras, 12-hektárovú archeologickú lokalitu Molpír, zrúcaniny hradu Ostrý Kameň, dolinou Čertov žľab. Okrem Smolenického zámku, týčiaceho sa nad lesmi, je na trase jediná verejne prístupná jaskyňa v Malých Karpatoch - Driny.

Turisticky obľúbené lokality sú Vysoké, Západné a Nízke Tatry, Slovenský raj, Veľká a Malá Fatra či Chočské vrchy. Z nich vybrali po dve trasy, ostatné sú z ďalších národných parkov s ich dominantnými vrchmi.

Podľa Kollára najatraktívnejším turistickým územím sú Vysoké Tatry, z ktorých sú v knihe podrobne popísané štyri trasy. Z Troch studničiek výstup na Kriváň a zostup z neho za 6,5 hodiny. Zo Štrbského Plesa sa možno vybrať Mlynickou a Furkotskou dolinou. Ďalšia okruhová trasa je z rovnakej osady na Rysy a štvrtá vysokohorská z Tatranskej Lomnice k Zelenému plesu. Jeho zelené škvrny na dne spôsobuje vyvieranie prameňov, ktoré v minulosti lákali hľadačov drahokamov.

Najvýchodnejšou lokalitou sú Bukovské vrchy zapísané do Zoznamu UNESCO ako jediný prales. Územie pri slovensko-poľsko-ukrajinských hraniciach má sprístupnený chodník Stužica s výstupom na najvyšší vrch Kremenec.

Turistický sprievodca na 210 stranách okrem množstva textu obsahuje 250 farebných fotografií, profily túr, časové rozvrhy, prevýšenia, mapové výrezy so zakreslenými trasami.

 

Najkrajšie pešie okruhy

Autor: Daniel Kollár

Vydavateľstvo: Dajama

Rok vydania: 2012

Jazyk: slovenský

Počet strán: 208

Cena: 10,16 eur

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa