Židekove opäť putuje po Slovensku. Nebíčko v papuľke 2

2013-07-31 12:00:00 |   |    | 

Na Slovensku je množstvo miest, ktoré majú svoje prírodné aj kultúrne krásy, žijú tam milí ľudia a mnohí vedia nielen zanietene rozprávať o svojom domove či histórii, ale aj skvelo a chutne variť. Preto sa relácii Nebíčko v papuľke tak darí a Jarda Žídek má stále čo objavovať a degustovať. Dokazuje to aj v druhej knihe, ktorá práve vychádza.



„Na ceste za nebíčkom v papuľke po Slovensku som sa hneď v prvom diele na Myjave zaoberal otázkou, odkiaľ kvasnice či droždie pochádzajú a ako vznikajú,“ píše J. Žídek. „O tomto procese, ktorý vôbec nie je taký jednoduchý, ako som si myslel, mi v Trenčíne porozprávala pani Perpetua Blanárová...“

Ako biologička a biochemička sa venuje práve dlhodobému procesu výroby kvasníc. Tie vraj v istej forme poznali starí Egypťania už pred šesťtisíc rokmi a tak pripravovali aj kysnuté cesto. To však boli prírodné formy kvasiniek a kváska. S priemyselnou výrobou sa začalo až v roku 1850 a v závode v Trenčíne, kde sa s pani Perpetou bol pozrieť, sa droždie vyrába od roku 1883.

Ale takéto droždie si už my doma vyrobiť nevieme. V závode sa tekuté droždie zahusťuje, aby sa dalo baliť a k nám do obchodov dostať v podobe známych malých kociek. Kým si ho my kúpime, každá várka podlieha výstupnej kontrole. Tá prebieha podľa Žídeka veľmi príjemným spôsobom: droždie sa použije pri pečení chlebíka.

V novinke Nebíčko v papuľke 2 nájdete veľa podobných zaujímavostí z rozličných regiónov Slovenska a tiež veľa tradičných receptov od slovenských mamičiek, babičiek, ale aj od šikovných gazdov. Nechýbajú rarity, netradičné miesta a kuriozity, ktoré ste možno doteraz nepoznali. Recepty, ktoré poznáte z televíznej obrazovky, dopĺňajú zaujímavé fotografie z nakrúcania.

Prelistujte si Nebíčko v papuľke 2 v internetovom kníhkupectve BUX.sk.

 

Zdroj/autor: reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.1/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa