Objekty kultúry v Poľsku a na Orave: Stiahnite si sprievodcu a mobilnú aplikáciu

2018-03-05 16:00:00 |   |    | 

Nový trojjazyčný sprievodca a mobilná aplikácia s názvom „Po cestách tradícií“ prevedú milovníkov tradičnej kultúry po známych i menej známych objektoch v slovensko-poľskom pohraničí. Vznikli ako výsledný produkt projektu európskej spolupráce TransEtno, do ktorého sa zapojilo Regionálne kultúrne stredisko v Bielsku Bialej a Oravské kultúrne stredisko (OKS) v Dolnom Kubíne.



 

Na 168 stránkach ožívajú bezprostredné dojmy z návštev päťdesiatky galérií, múzeí, ľudových izieb i ďalších expozícií, ktoré môže zažiť súčasník na potulkách po Sliezskych a Živieckych Beskydách, po Orave, Turci, Kysuciach i severnom Považí,“ priblížil šéf OKS Miroslav Žabenský a dodal, že sú akousi pozvánkou osobne ich navštíviť a spoznať, zažiť históriu, či si iba bez ďalšieho úmyslu oddýchnuť v tieni dreveníc prezentovaných expozícií.

Sprievodca a aplikácia predstavujú nielen známe a turisticky vyhľadávané skanzeny v Zuberci, Vychylovke a Martine, ale aj súkromné galérie a pracovne ľudových rezbárov a remeselníkov Stanislava Ondríka v Tvrdošíne, Jána Špulera v Bobrove alebo Mateja Rabadu v Párnici.

Chceli sme zmeniť stereotypné uvažovanie o kultúrnom dedičstve nielen tradičnou, aj keď obsiahlou publikáciou, ale aj použitím moderných nástrojov – online prenosmi významných folklórnych festivalov či aplikáciou, ktorú si každý záujemca môže nainštalovať vo svojom mobilnom telefóne,“ spresnil Žabenský. Spolutvorcami textov a autormi fotografií boli preto aj mladí ľudia, absolventi i študenti poľského a slovenského jazyka.

Keď sme v roku 2005 vydali prostredníctvom podobného projektu sprievodcu, stal sa žiadaným. Aj keď po 17 rokoch táto téma už nie je novou, rozhodli sme sa predsa zariskovať,“ povedala o zámere projektu autorka sprievodcu Malgorzata Slonka. Podľa nej niektoré expozície zanikli, iné sa naopak rozvinuli, realizujú nové projekty a priťahujú pozornosť veľmi zaujímavou ponukou.

Nový sprievodca je k dispozícii v OKS v Dolnom Kubíne, na stiahnutie je dostupný na webovej stránke organizácie. Projekt bol realizovaný od februára 2017 a financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Interreg V-A Poľsko - Slovensko 2014-2020.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa