Švajčiarska autorka prezentovala knihu o ceste okolo sveta po nákupných centrách

2019-03-20 16:00:00 |   |    | 

Motiváciou na napísanie knihy Un Monde en toc pre švajčiarsku spisovateľku Rinny Gremaud bolo zistenie, že centrá miest sa začínajú čoraz väčšmi podobať na seba hocikde na svete. Rinny Gremaud prezentovala svoju knihu v pondelok (18. marca) na fakultách Univerzity Komenského a v utorok v Bratislave.



Ako povedala Rinny Gremaud pre TASR, často cestovala a všimla si, že niektoré ulice v Paríži sa podobajú na ulice v Miláne, tie v Miláne na niektoré ulice v Bratislave a tie zas na ulice v Budapešti. "Tie ulice sa podobajú na seba preto, lebo sú v nich prakticky rovnaké nákupné centrá. No nie sú to len obchody, ale ide aj o architektúru, ktorá je neraz rovnaká," uviedla. Po tomto zistení si uvedomila, že sa môže vybrať na cestu okolo sveta bez toho, aby cestovala.

Napokon sa ale rozhodla pre cestu okolo sveta. S tým, že chodievala výlučne do nákupných centier. Cesta trvala 23 dní a počas nej navštívila Edmonton v Kanade, Peking v Číne, Kuala Lumpur v Malajzii, Dubaj a Casablancu v Maroku, teda okolo 38.000 kilometrov. Cieľom bolo precestovať, preskúmať a opísať najväčšie obchodné centrá na svete, ktoré autorka označuje za obrovské miesta konzumu a zábavy. Z cesty v autorke zostal smútok, že nákupné centrá v zásade nezodpovedajú potrebám ľudí, ale zodpovedajú požiadavke rentability a investíciám. Ide o systémy, ktoré ignorujú vo veľkej miere potreby obyvateľstva, miestna kultúra sa prispôsobuje globalizovanej ponuke namiesto toho, aby sa ponuka prispôsobovala potrebám miestnej kultúry, konštatovala.

Švajčiarska autorka svoju knihu, ktorá vyšla v istom francúzskom vydavateľstve v marci 2018, už prezentovala vo Francúzsku, v Taliansku, vo Švajčiarsku a v pondelok a utorok na Slovensku.

Rinny Gremaud (1977) žije a pracuje v Lausanne. Vzdelaním je ekonómka so špecializáciou na mikroekonómiu (podnikovú ekonómiu). Pomerne dlho pracovala v banke, potom sa preorientovala na školstvo a učila. Neskôr dostala možnosť pracovať v oblasti komunikácie, no čoskoro pochopila, že to nie je pre ňu. Zaujímalo ju písanie a hľadala prácu v žurnalistike. Istý čas (2007-2015) pracovala pre denník Le Temps, potom bola novinárkou v slobodnom povolaní, od roku 2017 pracuje vo verejnoprávnom rozhlase (Radio Télévision Suisse).

Prezentácia jej knihy Un Monde en toc (Svet z imitovaného zlata) tvorí súčasť programu v rámci Mesiaca frankofónie na Slovensku. Piatykrát za sebou je marec Mesiacom frankofónie. Cieľom je rozšíriť frankofóniu na celom Slovensku: od Bratislavy, cez Nitru, Ružomberok, Banskú Bystricu, Zvolen do Prešova a Košíc. "Podujatia Mesiaca frankofónie sú určené milovníkom filmu, klasickej či popovej hudby, umeleckých výstav, ako aj literatúry, gastronómie a diskusných prednášok," upozornil Francúzsky inštitút na Slovensku na svojej webovej stránke.

Mesiac frankofónie na Slovensku tvorí súčasť osláv Medzinárodného dňa frankofónie, ktorý pripadá na 20. marca. Termín Medzinárodného dňa frankofónie sa vzťahuje na 20. marec 1970, keď v nigerskom meste Niamey podpísali zmluvu o založení Agentúry pre kultúrnu a technickú spoluprácu (ACCT), ktorá sa stala základom pre súčasnú Medzinárodnú organizáciu frankofónie (OIF).
 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: EASYFOTO TASR - Igor Calpaš
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa