Mestská knižnica v Bratislave požičiava e-knihy zdarma: Vybrali sme tie najlepšie tituly pre milovníkov cestovania

2020-04-04 00:00:00 |   |    | 

Mestská knižnica v Bratislave (MKB) je z dôvodu prevencie šírenia nového koronavírusu zatvorená. Svojim čitateľom však v tomto čase požičiava e-knihy zdarma. Výpožičná doba je 31 dní a počas nej je možné čítať štyri tituly súčasne bez nutnosti pripojenia na internet. Kým sa teda znova vyberiete na cesty, spoznávajte zaujímavé miesta, ľudí a taje prírody aspoň prostredníctvom odborných kníh či literárnych hrdinov.



 

Pre milovníkov lesov a hôr

Moudrost lesa a Les – Návod k použití: Peter Wohlleben je lesníkom a odborníkom, ktorý v  knihách čitateľov sprevádza na ceste do lesa. Vysvetľuje, ako rozoznať jednotlivé stromy, ako stopovať a pozorovať zvieratá, ako sa vhodne obliecť, ako si zaistiť drevo, čoho ss báť a nebáť či kde sa schovať v prípade nutnosti.

 

Romány

Láska & gelato: Lina trávi prázdniny v Taliansku a naďabí na denník, ktorý si jej mama viedla, keď v tejto krajine žila. Vďaka nemu objavuje magický svet tajných lások, nádherného umenia a skrytých pekární. Román z pera Jenny Evans Welch čitateľov aspoň takto na diaľku zavedie do jednej z najkrajších krajín sveta.

Hotýlek: Hotelík pána Leopolda bol založený v dobe prvej republiky a za protektorátu a dokonca aj po znárodnení komunistami ponúkal párom miesto na potešenie a rozkoš. O čo viac priamočiarej lásky ale umožňovali hotelové izby, o to osudovejšie a dramatickejšie vzťahy sa odohrávali v rodine majiteľa. Napísala Alena Mornštajnová.

Velká cesta Armanda de Pottera: Tajuplný príbeh z luxusnej cestovnej kancelárie na prelome storočia z pera Joanny Scottovej rozpráva o turistickom sprievodcovi a amatérskom zberateľovi starožitností, ktorý sa záhadne stratí pri pobreží Grécka.

 

Zážitky zo života vo veľkomeste

Merde! Rok v Paříži: Bestseller z pera Stephena Clarka je takmer pravdivý záznam udalostí, ktoré sa britskému novinárovi prihodili alebo neprihodili počas desiatich rokov, keď žil vo Francúzsku – podľa toho, kto kladie otázku.

 

Cestopisy z exotických krajín

Peru pod kůží: Cestovateľ Vladimír Plešinger navštívil v rokoch 2004 až 2009 Peru niekoľkokrát a výsledkom je vyčerpávajúca kniha, ktorá vám prezradí všetko o tejto zaujímavej juhoamerickej krajine.

Couchsurfing v Íránu (Moje cesta do země za zavřenými dveřmi): Hoci je oficiálne couchsurfing v Iráne zakázaný, Stephan Orth touto formou precestoval celú republiku. Zažil pri tom mnohé dobrodružstvá a spoznal skutočnú tvár krajiny, ktorá vôbec nezodpovedá obrazu zločinného štátu.

Embéčkem kolem světa: Cestovateľ Michal Vičar sa spolu s bratancom vybral na cestu okolo sveta  40-ročnou embéčkou. V knihe odhaľuje svoje najväčšie zážitky zo sedemmesačnej výpravy naprieč štyrmi kontinentmi a 22 krajinami.

 

Príbehy dobrodruhov

Objevování světa od Marka Pola po Humboldta: Jürgen Sarnowsky na podklade mnohých cestovateľských denníkov a ďalších písomných záznamov predkladá príbeh spoznávania sveta od stredovekých ciest do Ázie a Afriky, cez výpravy Vasca de Gamu či Krištofa Kolumba až k juhoamerickým výpravám Alexandra von Humboldta v 19. storočí.

Špion čtyř králů: Václav Hubinger predstavuje Pêra da Covilhã, vojaka, diplomata a špióna, ktorý na prelome 15. a 16. storočia slúžil štyrom kráľom na zemi a na mori v Portugalsku, Kastílii, v krajinách Maurov a Kafrov, v Indii aj v ríši kňaza Jána.

 

Pre milovníkov zvieracej ríše

Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe: Najuznávanejšia  nemecká odborníčka na život vlkov Elli H. Radingerová predstavuje zásadné a často doteraz neznáme poznatky o týchto majestátnych zvieratách, ktoré sú nám vraj podobnejšie než akákoľvek iná živá bytosť.

Co ryba ví? (Vnitřní život našich vodních příbuzných): Známy etológ Jonathan Balcombe vyvracia mýty a prináša odpovede na otázky, či ryby v moriach, potokoch i riekach premýšľajú, či si dokážu pamätať a čo všetko vlastne vedia a dokážu.

 

Pre najmenších cestovateľov

Staroveký Egypt za 30 sekúnd: Kniha zo série jednoduchých a prehľadných encyklopédií z pera Cath Senker predstavuje 30 tematických okruhov, kde sa čitatelia dozvedia mnoho informácií o živote kráľov i obyčajných ľudí vo vyspelej civilizácii spred 5000 rokov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa