Cisárovná Sisi zbožňovala fialkové cukríky, v Bardejove ich môžete ochutnať aj vy

2018-03-28 08:00:00 |   |    | 

Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Alžbeta (zvaná Sisi) bola známa množstvom manierov a rozmarov - od neškodných, až po tie zdravie ohrozujúce a etikete sa priečiace. Azda najneškodnejšou z jej záľub bola vášeň pre fialkové cukríky. Túto zvláštnu dobrotu si môžu návštevníci rakúskej metropoly dopriať i dnes.



 

Rovnako ako za monarchie dostanú návštevníci fialkové cukríky v dvornom cukrárstve neďaleko viedenského Hofburgu. Vyrábajú sa naozaj z fialiek, sú to vlastne kandizované fialkové kvety a patria k najžiadanejšiemu sortimentu cukrárstva. Po fialkové cukríky však nemusia Slováci cestovať až do Viedne. Na počesť cisárovnej Sisi ich už druhý rok dostanú aj na recepcii hotela Alžbeta v Bardejovských kúpeľoch.

Hovorí Elena Romanová, personálna a prevádzková riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a. s.: ,,V hoteli Alžbeta ponúkame našim klientom rôzne suveníry a iné spomienkové predmety, ktorými si chceme pripomínať a našim hosťom aj takto sprostredkovať spomienku na cisárovnú a kráľovnú Sisi, ktorá naše kúpele navštívila a pobývala práve v priestoroch tohto hotela. Z celej škály týchto predmetov vynikajú fialkové cukríky, ktoré Sisi milovala. Tie, čo ponúkame my, samozrejme nie sú tie originálne z Demelovej cukrárne, ale tiež sú vyrobené z fialiek.

Dodáva, že aj keď sa Bardejovské kúpele nechali inšpirovať fialkovými cukríkmi vo Viedni, základom pre spomienky na Sisi je jej reálny pobyt v Bardejovských kúpeľoch. Prišla sem ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. ,,Na rozdiel od iných turistických atrakcií, ktoré používajú meno Sisi na prilákanie turistov bez toho, aby mali nejaké reálne prepojenie na ozajstnú cisárovnú a kráľovnú Alžbetu, Bardejovské kúpele si pripomínajú jej skutočný pobyt. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál, ktorá má dnes číslo 218. Každoročne si naše kúpele pripomínajú Sisi tradičným Alžbetínskym dňom,“ konštatuje E.Romanová.

Dodáva, že o pobyt v apartmáne je veľký záujem hlavne zo strany zahraničných klientov, bývali tam klienti z Ukrajiny, Ruska, Bieloruska, Dánska aj Francúzska. Na prízemí, vedľa recepcie, si hostia môžu pozrieť aj druhý, takzvaný muzeálny apartmán Sisi, vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Muzeálny apartmán neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom. Vstupné je 1 EURO na osobu. Obyčajne ho navštívia pacienti počas pobytu, výlety zo škôl alebo skupiny turistov, ktorí majú vlastných sprievodcov.

Vybavený je masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu. Je tu diván, stolík, leňoška a podnožka, stoličky, písací stolík, kozmetický stolík, nástenné zrkadlo, kozmetický inventár a kútik s cvičebným náradím. Vo vitrínach sú repliky originálov - pamätníka Sisi, ktorý je umiestnený v parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu. Vstupné priestory sú tiež vybavené masívnym štýlovým nábytkom s replikami obrazov Franza Xavera-Winterhaltera - "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami".

Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety. V "Sisi - shop" sú okrem fialkových cukríkov na predaj aj pamätné mince, replika sochy - pamätníka, ktorý je umiestnený v parku, Swarovského šperky ("hviezdy"), bižutéria, medailóniky, replika pohára, z ktorého pila, čajové a kávové hrnčeky, vejáriky a iné drobné suveníry, prospekt "Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Elizabeth Bavorská - Sisi" a pod.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa