Reštaurátori piešťanského múzea vrátili lesk keramike z kaštieľa Chtelnica

2018-05-15 08:00:00 |   |    | 

Vo výstavných priestoroch kaštieľa v Chtelnici pri Piešťanoch sú vystavené reštaurované predmety, nájdené počas archeologického prieskumu tamojšej pivničnej miestnosti. Kachlice a ich fragmenty, keramiku na stolovanie, úžitkovú hrnčinu či sklo z obdobia renesancie pracovníci Balneologického múzea Ľudovíta Wintera preniesli a roztriedili vo svojom sídle v Piešťanoch.



"Na rok 2017 sme požiadali o grant na reštaurovanie reprezentatívneho súboru keramiky z vybavenia šľachtického sídla zo 16. – 18. storočia. Vďaka finančnej dotácii Fondu na podporu umenia sme mohli pristúpiť k reštaurovaniu vybraných tridsiatich keramických artefaktov. Ide o kachlice z kachľových pecí i úžitkovú keramiku, používanú v šľachtickom sídle na prípravu jedál a v niektorých prípadoch aj na ich servírovanie," informoval riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

Reštaurátori Elena Rákoczyová, Marta Janeková a akademický sochár Juraj Síleš pracovali aj na habánskych výrobkoch. "Išlo napríklad o keramický džbánik, lekárnickú nádobu, misku zdobenú na dne štylizovaným rastlinným ornamentom. Takéto slúžili pri stolovaní na servírovanie omáčok či iných pochutín," dodal Krupa. Ďalšie artefakty tvorila podľa riaditeľa hrnčina - zrejme výrobky miestnych hrnčiarov – rôzne typy nádob, ktoré sa používali na prípravu jedál v kuchyni kaštieľa. Mali každodenné praktické využitie a pokiaľ sa rozbili, nahradili ich ďalšie.

"V chtelnickom kaštieli, ktorý je majetkom obce, stále prebieha rekonštrukcia, no časť priestorov je už zrenovovaná a využíva sa na výstavy a na organizáciu rôznych kultúrnych a spoločenských podujatí. Balneologické múzeum v spolupráci s obcou tak mohlo vystaviť zrekonštruovaný súbor, ktorý používali v kaštieli, čo bol predchodcom toho súčasného," uzavrel Krupa.
 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Martin Palkovič
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa