Výnimočná pamiatka na Záhorí: V Sobotišti zrekonštruujú habánsky mlyn zo 16. storočia

2019-02-20 08:00:00 |   |    | 

Obec Sobotište v okrese Senica získala finančné prostriedky z programu Interreg 5A SR – ČR na opravu habánskeho mlyna. V súčasnosti je rozbehnuté tretie kolo výberového konania na realizátora rekonštrukčných prác.




"Prvé dve boli neúspešné, keďže uchádzači predložili vyššie ponuky, než bol rozpočet stavby. V treťom sa prihlásili dvaja záujemcovia a je predpoklad, že jeden z nich bude vybraný, keďže sa zmestili do predpokladaných nákladov na prestavbu," uviedol starosta obce Dušan Horňák. Víťazný uchádzač by si tak už v marci mohol prebrať stavbu. "Na realizáciu rekonštrukcie má určených 11 mesiacov. Stále je to však v štádiu prípravy, lebo zmluvu bude ešte musieť schváliť riadiaci orgán," doplnil pre TASR Horňák.

Základy mlynu v Sobotišti a prvotné stavebné prvky pochádzajú zo 16. storočia. Habáni ho dostali do správy od grófa Nyáriho a okolo mlyna vystavali ďalšie stavby, až vznikol habánsky dvor. "Mlyn prejde kompletnou rekonštrukciou s tým, že vznikne aj múzeum v jeho interiéri. Budeme reštaurovať mlynskú plošinu a prinavrátime na mlyn koleso. To síce nebude funkčné, ale bude odkazovať na históriu tohto mlyna," informovala TASR manažérka projektu Ľubica Kadlec Melišová.

Na projekt Po stopách habánov bolo z programu cezhraničnej spolupráce vyčlenených 422.917 eur. V Sobotišti na rekonštrukciu mlyna použijú 263.132 eur, zvyšná suma vo výške 159.785 eur pôjde na rekonštrukciu pece vo Vacenoviciach. "Vacenovice na Morave sú naším cezhraničným partnerom. Oni idú rekonštruovať habánsku pec, ktorá tam ako jediná zostala po pôsobení habánov v ich dedine," doplnil starosta obce Sobotište.

Obce si k sebe našli cestu úplne prirodzene, keďže história habánov vo Vacenoviciach a Sobotišti je prepojená. "Vacenovice ležia neďaleko od Sobotišťa, vo vzdialenosti približne 40 kilometrov. U nás v roku 2006 vykopali veľkokapacitnú habánsku pec. Ukázalo sa, že vo Vacenoviciach bola rozšírená výroba fajansovej keramiky. Hľadali sme partnera na projekt a voľba padla na Sobotište. Máme historickú habánsku pivnicu. Rozhodli sme, že ju zrekonštruujeme, vytvoríme technickú miestnosť, v ktorej bude habánske múzeum. V ňom by sme vystavovali repliky fajansovej keramiky, ktorá je vystavená v múzeách po celom svete, a maketu habánskej pece," vysvetlila vznik spolupráce medzi obcami starostka obce Vacenovice Jana Bačíková.

Habáni prišli na Slovensko z Moravy v 16. storočí. Pochádzajú z Nemecka, odkiaľ museli počas reformácie utiecť. Habáni žili v samostatných sebestačných komúnach – haushabenoch s vlastnou hospodárskou samosprávou. Známi boli svojou remeselníckou zručnosťou, najmä v oblasti keramiky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Vladimír Miček
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa