V Senci rekonštruujú synagógu, malo by v nej vzniknúť kultúrno-kreatívne centrum

2019-02-25 08:00:00 |   |    | 

Rekonštrukčné práce na Národnej kultúrnej pamiatke Synagógy ortodoxných v Senci pokračujú podľa harmonogramu. Po kontrolnom dni to skonštatovali zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a mesta Senec, ktorí si zároveň pozreli aj výstavbu novej budovy Info pavilónu. Obe budovy by mali byť návštevníkom k dispozícii koncom roka 2020.




"Súčasťou Synagógy ortodoxných v Senci bude aj expozícia dejín židovskej kultúry bratislavského regiónu. Rovnako tak bude Synagóga slúžiť ako multifunkčná kultúrna sála," priblížila riaditeľka Odboru kultúry a cestovného ruchu BSK Agáta Mikulová, podľa ktorej tak v Senci vznikne unikátny priestor pre koncerty, prednášky či workshopy.

Na synagóge je už hotová čelná fasáda vrátane vitrážových okien, vonkajšie lešenie aj kompletná krytina s bleskozvodmi. Bolo tiež potrebné spevniť základy synagógy a pripraviť podmienky pre stavbu Info pavilónu. Počas prác robotníci objavili pôvodnú studňu, základy bima a oltár, ktoré už zdokumentoval Krajský pamiatkový úrad.

Bratislavský samosprávny kraj začal synagógu rekonštruovať minulý rok v máji. "Celkové náklady rekonštrukcie a novostavby vrátane sadových a terénnych úprav sú 1.584.091,92 eura a hradené sú z rozpočtu BSK," uviedol riaditeľ Odboru investičných činností a verejného obstarávania BSK Pavol Líška.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa