Zaujímavosť na Orave: Ruinu kostola nad Sedliackou Dubovou zachraňujú dobrovoľníci

2019-07-02 00:00:00 |   |    | 

Zachrániť ruinu Kostola svätého Kozmu a Damiána v oravskej obci Sedliacka Dubová pred ďalším chátraním formou letných táborov je zámerom projektu Dubova Colonorum. Mladí dobrovoľníci z celého Slovenska aj zahraničia prichádzajú na toto miesto v srdci Oravy, aby spoznali, ako sa žilo v 14. storočí a súčasne svojou prácou prispeli k záchrane národnej kultúrnej pamiatky.




Myšlienku táborov na záchranu kostolíka sa podarilo prvýkrát zrealizovať už v roku 1998. „Inšpiráciou nám bol bratský tábor Katarínka. Odvtedy sa na táboroch Dubova Colonorum vystriedalo viac ako 500 mladých ľudí, z ktorých sa mnohí na tieto miesta vracajú,“ priblížil pre TASR predseda občianskeho združenia Dubova Colonorum Erik Herceg. Celý tábor je osadený do minulosti, takže účastníci zažijú život bez mobilov, tabletov, elektriny, wifi pripojenia či iných výdobytkov civilizácie.

V prvých rokoch projektu sa podarilo očistiť kostolík od náletových krovín a odkryť tak celý areál kostolíka obohnaný hradbami. Postupne obnovili objekt kostnice, aby sa neskôr venovali samotným múrom kostolíka. Tie staticky zaistili pred ich úplným rozpadnutím a už takmer kompletne zakonzervovali. „Preto sa každý návštevník cíti pri kostolíku bezpečne, avšak múry nestratili charakter ruiny, a tak si miesto zachovalo svoj genius loci,“ vysvetlil Herceg s tým, že priebežne sa venovali aj hradbám, kde obnovili vstupnú, tzv. Dlžiansku bránu.

____________________________________________________________________________________________

Romantické ruiny uprostred lesa: Katarínka patrí k najkrajším miestam na Slovensku

____________________________________________________________________________________________

Tento rok plánujú dokončiť konzerváciu a zatrávnenie múrov lode kostola a hlavného (víťazného) oblúka. Do budúcnosti by chceli obnoviť spadnutú Dubovniansku bránu a hradby okolo kostolíka. Na veži plánujú spraviť atraktívnu vyhliadku, ktorá by turistom priniesla výhľad na celú Sedliacku Dubovú, okolité obce i romantické údolie rieky Oravy obklopené oravskou prírodou.

Podľa starostu obce Ladislava Tomáňa má dobrovoľnícky projekt pre Sedliacku Dubovú dlhodobo veľký význam. „Podľa jednoduchých vrchných odevov ich voláme vrecári. Priznám, že naši obyvatelia sa spočiatku obávali, čo je to za partia, no keď zistili, že sú to ľudia na úrovni, ktorí robia našej obci iba dobré meno, pôvodné obavy sa zmenili na každoročné radostné očakávanie, že k nám opäť zavítajú,“ dodal.

Kostol svätého Kozmu a Damiána má bohatú minulosť, dejiny osídlenia okolia siahajú až do praveku. Z druhého až tretieho storočia pred naším letopočtom sa tam zachovalo praveké sídlisko halštatskej kultúry. Prvý kostol na tomto mieste sa spomína v roku 1397, bol drevený. Výstavba terajšieho kostola prešla mnohými fázami od gotickej cez renesančnú až po barokovú, ktorá sa uskutočnila v rokoch 1736 až 1754. S postupným presídlením dediny Sedliacka Dubová z lokality zvanej Žiar nižšie do doliny k rieke Orava začal kostol strácať svoj význam. Jeho trvanie sa končí v roku 1887, keď obyvatelia dobudovali nový kostol priamo v obci. Zo starého kostola bola strhnutá strecha, začal pustnúť a čas tam zanechal svoje stopy. Od 20. februára 2019 je kostolík národnou kultúrnou pamiatkou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa