Románsky kostol v G. Jablonci - unikát zasvätením aj architektúrou

2020-01-04 12:00:00 |   |    | 

Jednou z mála zachovaných románskych stavieb v regióne Gemer-Malohont je kostol v Gemerskom Jablonci v okrese Rimavská Sobota. Podľa slov archeológa Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Alexandra Botoša je však výnimočný aj z ďalších dôvodov.




Kostol v Gemerskom Jablonci patrí, podľa môjho názoru, ku skvostom románskej architektúry v Gemeri-Malohonte. Zaujímavosťou tohto kostola je i jeho patrocínium. Je totiž zasvätený prvokresťanským mučeníkom, ktorí pochádzali pôvodne z Perzie – svätému Abdonovi a Senenovi,“ priblížil Botoš s tým, že podľa jeho zistení je to zrejme jediný chrám, ktorý bol v stredovekom Uhorsku zasvätený týmto dvom mučeníkom.

Dodal, že ide o klasický jednoloďový vidiecky kostol s polkruhovitou apsidou, ktorého zaujímavosťou je obdĺžnikový chór, situovaný medzi apsidou a loďou. „Takéto kostoly sú typické pre románske obdobie, konkrétne pre prvú polovicu 13. storočia. K presnému veku sa však ťažko vyjadriť bez serióznejších, predovšetkým archeologických výskumov,“ poznamenal Botoš.

Pri kostole bol podľa jeho slov vykonaný len čiastočný archeologický výskum počas odvodňovania exteriéru v roku 2008. „Boli sledované výkopové práce, pri ktorých sa zistilo, že apsida kostola má tehlové základy z pálených románskych tehál, ktoré ako spojivo obsahujú plevy. Murivo je z kamenných tesaných kvádrov,“ načrtol archeológ.

Takéto riešenie, teda tehlové základy a kamenné múry, je podľa neho neštandardné. „Dôvodov môže byť niekoľko, možno je tam zachytená nejaká staršia fáza kostola. Výskum však bol značne obmedzený, pohybovali sme sa len do hĺbky 40 až 50 centimetrov,“ dodal Botoš.

Kostol v Gemerskom Jablonci vynikne i svojou polohou na kopci nad dedinou, zásluhou čoho je dominantou okolia. Spolu s neďalekým hradom Hajnáčka, Pohanským hradom či národnou prírodnou pamiatkou Kostná dolina patrí k turistickým zaujímavostiam Mikroregiónu Medveš na hraniciach s Maďarskom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa