Vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach je unikátom, mal horizontálne koleso

2020-02-01 12:00:00 |   |    | 

Horizontálne uloženým mlynským kolesom sa vyznačoval vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota, ktorý je dnes najstarším zachovaným mlynom v regióne. Hoci mu pre zlý technický stav hrozil zánik, vďaka občianskemu združeniu (OZ) Ozveny sa ho podarilo zachrániť.




Tento mlyn bol postavený okolo roku 1800. Po viac ako 100 rokoch bol modernizovaný a fungoval až do roku 1961. V podstate to bol v regióne Gemer - Malohont najdlhšie fungujúci mlyn na ten daný účel, na ktorý bol postavený. Potom však 40 rokov chátral, kým sa ho ujalo naše združenie a vďaka podpore z Nórskych fondov sme ho komplexne zrekonštruovali,“ uviedla dobrovoľníčka OZ Ozveny Miroslava Vargová.

Nová história mlyna sa tak začala písať v roku 2010, keď ho sprístupnili verejnosti. „Odvtedy slúži ako miestne múzeum, kde sú zdokumentované tradičné spôsoby obživy našich predkov, a jeho srdce tvorí časť zachovanej technológie na mletie obilia,“ dodala dobrovoľníčka.

Okrem návštev turistov objekt pravidelne počas roka ožíva viacerými podujatiami, ako sú napríklad Noc v mlyne či Slivkové hody. „Organizujeme ich hlavne v letnej sezóne, aby sme prilákali i návštevníkov, ktorí tu už boli – aby sa vrátili a zažili vždy niečo nové,“ ozrejmila Vargová.

Mlyn je výnimočný hlavne spomínaným vodorovne uloženým mlynským kolesom – takéto mlyny sú v odbornej literatúre nazývané aj ako mlyny gréckeho typu. Jeho koleso však v rámci modernizácie nahradila turbína značky Pohl Szombathely s výkonom 36 konských síl, ktorej torzo je v mlyne dodnes.

Spád vody na turbínu bol dva až 2,5 metra. Modernizácia si vyžadovala prestavbu mlyna, a tak pribudlo jedno podlažie,“ uvádza kolektív autorov Ján Aláč, Oľga Bodorová a Ľudmila Pulišová v knihe Kolo, kolo mlynské  - Z histórie mlynárstva a mlynov v regióne Gemer - Malohont.

Okrem toho je vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach výnimočný aj z ďalších dôvodov. „Je to jediný mlyn v Gemeri - Malohonte zapísaný v ústrednom zozname nehnuteľných kultúrnych pamiatok SR. V Malohonte ide o najstarší dodnes zachovaný mlyn. Z vodných mlynov, ktoré v tomto priestore pretrvali až do súčasnosti, ide o najrozsiahlejší objekt,“ dodáva kolektív autorov publikácie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa