V Stupave zrekonštruovali barokový most za takmer milión eur

2020-02-05 08:00:00 |   |    | 

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) dokončil rekonštrukciu barokového mostíka v Stupave v okrese Malacky, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Celkové náklady predstavovali takmer milión eur. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman v dnešnej tlačovej správe. Stupavský barokový most spája Hlavnú ulicu s tunajším kaštieľom.



"Verím, že sme prispeli k záchrane historického objektu, ako aj k zveľadeniu tohto priestoru. Spoluvytvárame tým zároveň pocit úcty k vlastnému kultúrnemu dedičstvu i k životnému prostrediu. Našou ambíciou je celková revitalizácia tohto areálu okolo stupavského kaštieľa," poznamenal predseda BSK Juraj Droba. Celkové náklady predstavujú takmer milión eur, ide teda o najväčšiu investíciu do obnovy kultúrnej pamiatky za posledné desaťročia v Stupave.

Počas rekonštrukcie bol most úplne rozobratý a znovu poskladaný. Architekt projektu Martin Gajdoš poznamenal, že práce boli „malou investigatívou. "Jednotlivé fragmenty sme hľadali po záhrade obrastené a snažili sa poskladať doslova puzzle. Veľkú úlohu zohrali aj Stupavčania a občianske združenia, ktoré nám pomohli s dobovou fotodokumentáciou. Tá sa nenachádzala ani v archívoch," povedal Gajdoš s tým, že použili odvodňovacie prvky a systémy, aké sú napríklad na Karlovom moste.

Barokový mostík je súčasťou kaštieľa ako aj parku z 18. storočia a je spomienkou na niekdajšiu slávu kaštieľa spojenú s rodom Pállfyovcov a Károlyovcov. V minulosti tu stál hrad, ktorý bol v 17. storočí prestavaný na barokový kaštieľ a postupne vznikalo aj námestie svätej trojice s kostolom sv. Štefana a s Kalváriou, teda historické centrum Stupavy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa