Kostol sv. Štefana, uhorského kráľa - najstaršia pamiatka v Žiline

2020-10-14 12:00:00 |   |    | 

Kostol sv. Štefana, uhorského kráľa, je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najstaršie stavby v Žiline. Neopakovateľnú atmosféru vytvárajú fresky z 13. storočia.



 

Podľa povesti dal kostol postaviť prvý uhorský kráľ sv. Štefan I. na pamiatku bitky s vojskami poľského kráľa Boleslava Chrabrého. Slovenský jezuita, univerzitný profesor Samuel Timon spomenul v roku 1772 kostol vo svojej geografickej práci o uhorských mestách a mestečkách. V počiatkoch 19. storočia kostol slúžil ako vojenský sklad, vtedy podľahli skaze aj lavice. Nové lavice sem dali v roku 1830. Opravu kostola však uskutočnili až v roku 1839. V roku 1848 bol kostol zasa vojenským skladom a jeho následnú opravu urobili už v roku 1849.

"Kostol dopĺňa ohradový múr so vstupnou bránou, ktorá je zhruba zo 17. storočia. Z toho istého obdobia pochádza aj renesančná vonkajšia kaplnka s krásnou klenbou. Celý kostol s týmito objektmi vytvára krásny a vzácny areál s veľmi pokojnou atmosférou. Takže ľudia, keď vojdú cez bránu do tohto areálu, ako keby sa ocitli v inom svete a v inom čase, pripomínajúcom stredovek," podotkol riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

Každého návštevníka podľa neho prekvapia v interiéri kostola reštaurované stredoveké fresky. "Celé presbytérium je pokryté vzácnymi freskami dvanástich apoštolov, na klenbe svätyne nájdete Krista, ako žehná veriacim v mandorle. V rámci reštaurovania sa našli rôzne nové objavy, ktoré nám pomohli spresniť datovanie výstavby objektu, nové konštrukčné princípy, ktoré sa v tom čase používali a ktoré sme nepoznali. Aj vďaka výskumom a samotnej práci reštaurátora, sa podarilo nielen zhodnotiť daný objekt, prinavrátiť mu pôvodnú krásu, ale aj dozvedieť sa ďaleko viac o nových skutočnostiach, dôležitých z hľadiska techniky a architektúry," dodal Dudáš.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Erika Ďurčová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa