Nádherná dominanta Košíc: 20 zaujímavostí o Dóme svätej Alžbety

2020-10-05 12:00:00 |   |    | 

Dóm svätej Alžbety je dominantou metropoly východu a jednou z najkrajších slovenských pamiatok. Keď vystúpite na vlakovej stanici, musíte prejsť najprv cez malý park. Hneď ako prekročíte most, začne na vás tento krásavec beťársky vykúkať. Čím bližšie budete k hlavnej ulici, tým viac na vás zapôsobí svojou majestátnosťou.



 

1. Výstavba chrámu trvala v období medzi rokmi 1380 až 1508. Dominuje na ňom gotický štýl, pričom v interiéri i exteriéri uvidíte ukážky z rôznych častí éry tohto slohu.

2.  Dóm dostal svoje pomenovanie podľa svätej Alžbety Uhorskej. Tá žila v 13. storočí a bola známa svojou skromnosťou. Zomrela veľmi mladá, keď mala len 24 rokov. Počas svojho života pomohla mnohým ľuďom, preto sa ju rozhodli vysvätiť.

3. Chrám je najväčším kostolom na Slovensku. Počas omše sa do neho vojde naraz takmer 5000 ľudí. Rozprestiera sa na veľkej časti námestia a v jeho blízkosti sa nachádza známa spievajúca fontána, divadlo, ale aj historické múzeum.

4. Jedinečná stavba v sebe ukrýva aj mnoho unikátností. Jednou z nich je dvojité točené schodisko, ktoré možno vidieť len v pár historických stavbách. Toto bolo navyše postavené vo výnimočnom gotickom štýle.

5. Na tomto istom mieste stál pôvodne starobylý kostol, ktorý bol postavený najmä z dreva. V roku 1378 ho postihol rozsiahly požiar, preto sa jeho ruiny rozhodli nahradiť novou a ešte veľkolepejšou stavbou.

6. Prestavba prebiehala veľmi zaujímavým spôsobom. Časť starého kostola zakomponovali do toho nového, takže ho obostavali novými múrmi a dodali mu veľkolepejšiu podobu. Až keď bol chrám kompletne hotový, odstránili pozostatky pôvodného svätostánku.

7. Hlavný oltár sa nachádza pred nádhernými vitrážovými oknami. Pozostáva z troch dielov a dominuje mu Panna Mária s malým Ježiškom. Aj v tejto časti nájdete spomienky na svätú Alžbetu.

8. Dóm bol kedysi veľmi známym pútnickým miestom. Vďačil za to drobnej nehode, ktorá sa stala jednému z kňazov. Ten po premenení vína na Kristovu krv kúsok z neho vylial. Fľak mal podobu ukrižovania, preto to pokladali za významný odkaz z nebies a kostol vyhlásili za pútnickú lokalitu.

9. Pôvodné plány na výstavbu chrámu boli oveľa veľkolepejšie. Lenže región postupne trápilo viacero vojen, preto museli ubrať zo svojich nárokov a postavili o niečo skromnejší kostol. Kvôli tomu sa dá povedať, že dóm nie je až do dnešného dňa úplne dokončený.

10. Ešte významnejší ako hlavný oltár je ten vedľajší, ktorý je vyrobený iba z kovu. Jednotlivé časti totiž odliali z pozostatkov zbraní, ktoré použili vojaci počas 1. svetovej vojny. Takýmto spôsobom symbolicky vzdali hold všetkým obetiam.

11. V Dóme svätej Alžbety sa nepodarilo uchovať pôvodné zariadenie. Za všetko môže rozsiahly požiar v 16. storočí, ktorý zničil takmer celý interiér.

12. Jednou z najkrajších výzdob je pás rozkvitnutých ruží, ktorý sa nachádza na severnej veži. Každá z nich je originál a ponášajú sa na seba len v drobných detailoch.

13. Z kostola ponúkajú aj nádhernú vyhliadku na historické centrum. Najprv musíte zdolať niekoľko desiatok schodov do jednej z prístupných vežičiek a potom si už užijete ten najkrajší pohľad na Košice.

14. Bohatým zdobením sa môže popýšiť aj fasáda kostola. Nad severnou bránou sa nachádza reliéf, ktorý zobrazuje fragmenty z posledného súdu. Ide o detailnú precíznu prácu, ktorú obdivujú v celej Európe.

15. V kostole sa nachádza kópia jedného vzácneho duchovného obrazu. Ide o podobizeň Panny Márie z maďarského mesta Pócs. Tento obraz vraj kedysi ronil slzy, preto sa ho rozhodli preniesť do Viedne, aby ho mohlo obdivovať aj panstvo. Sluhovia mali prestávku práve v Košiciach, kde si narýchlo premaľovali základy tejto repliky.

16. Hlavným staviteľom chrámu bol po dlhé roky majster Štefan. Tento pracovitý muž nemal šťastie v láske, pretože sa oženil so ženou, ktorá mala veľké problémy s alkoholom. Aby sa jej pomstil za trpké spoločné chvíle, nechal po jej vzore vypracovať chrlič vody, ktorý predstavuje bláznivú ženu.

17. Najvzácnejšou súčasťou chrámu je krstiteľnica. Tá je staršia než samotný Dóm svätej Alžbety. Pôvodne bola totiž súčasťou prvého staršieho kostola a podarilo sa ju uchovať až dodnes.

18. Hlavný oltár púta pozornosť vďaka 48 tabuliam s maľbami, ktoré zachytávajú rôzne časti z biblie. Vďaka tomu máme v Košiciach najväčší európsky súbor gotických malieb.

19. Pri pohľade na jednotlivé tehly si môžeme všimnúť rôzne značky. Tie na nich zanechávali majstri, ktorí potom dostávali zaplatené podľa svojho výkonu na stavbe.

20. V chráme sa nachádza aj čiastočná replika uhorskej kráľovskej koruny. Tá je súčasťou jedného z lustrov. Bola darom od zamestnancov tabakovej firmy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa