Historická chvíľa pre Ilavu: Dobrovoľníci čiastočne obnovili židovský cintorín

2021-09-23 07:00:00 |   |    | 

Židovský cintorín v Ilave prešiel čiastočnou obnovou. Revitalizáciu najmä v podobe očistenia náhrobkov pochovaných ľudí zabezpečili dobrovoľníci z radov obyvateľov mesta pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Naposledy prešlo pietne miesto väčšou úpravou v polovici 90. rokov 20. storočia.




Brigádu na židovskom cintoríne mesto nazvalo Odkrývajme málo známu minulosť Ilavy, dobrovoľníci sa počas nej postarali o časť areálu židovského cintorína, očistili náhrobky, ostrihali náletové dreviny, priblížila vedúca oddelenia kultúry Mestského úradu v Ilave Veronika Klobučníková.

Pomôcť s obnovou židovského cintorína prišiel i Stanislav Troška z Tuchyne. "Cintorín bol celý zarastený, nebol ešte poriadne uprataný okrem spodnej časti, kde sa kosilo. Vrchné náhrobky boli celé zarastené," opísal Troška.

Dobrovoľníci sa snažili odkryť náhrobky, ktoré patria medzi tie vzácnejšie. "Podarilo sa nám odkryť schody, ktoré nebolo vidieť. Smerujú hore k náhrobku rabína a k rodine Lewinovcov. Ako je napísané v Biblii, spomienka na zosnulého tvorí našu budúcnosť. Najdôležitejšie je preto nájsť rabínov a iných dôležitých ľudí. Je to podľa mňa historický deň pre Ilavu v tomto smere," priblížil.

"V Ilave pred druhou svetovou vojnou bola pomerne veľká židovská obec. V tragédii tej doby títo ľudia od nás odišli a zostal nám po nich len židovský cintorín, o ktorý sa snažíme starať, aby bol dôstojným pietnym miestom," skonštatoval primátor Viktor Wiedermann.

Židovský cintorín existuje od konca 18. a začiatku 19. storočia, verejnosť tam má zakázaný vstup. "Z náhrobných kameňov je vidieť, že sa tam pochovávalo naposledy v roku 1963. To bol pochovaný starý otec profesora Pavla Traubnera. Sú tam pochovaní aj významní rabíni, ktorí v Ilave pôsobili. Medzi najvýznamnejších patril David Lewin, viedol školu Talmud Tora, za jeho pôsobenia tu bola postavená i jedna nová synagóga," priblížila kronikárka mesta Magdaléna Kobzová. 

Samospráva sa ešte v roku 2019 so zástupcami židovskej obce dohodla, že sa bude o cintorín intenzívnejšie starať. Uplynulá brigáda bola za posledné roky prvým väčším zásahom. "Zatiaľ neplánujeme väčšiu rekonštrukciu, ale keďže momentálne zabezpečujeme rekonštrukciu mestského múzea, v rámci novej expozície, ktorú pripravujeme, chceme jej časť venovať práve židovskej obci a pamiatke ľudí, ktorí už medzi nami nie sú. Chceme, aby táto informácia bola zachovaná aj pre ďalšie generácie," dodal primátor.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa