Bratislava skrásnela: Historickú budovu pri dóme sv. Martina zrekonštruovali

2021-11-11 12:00:00 |   |    | 

Zrekonštruovaná historická budova na Rudayovom námestí "Martineum", prepojená s Katedrálou sv. Martina, poskytne potrebné zázemie pre rôzne významné návštevy, umelecké zoskupenia či pre sobášiacich sa. Spolu s renováciou Rudnayovho námestia tak v centre Bratislavy vznikol reprezentatívny priestor s turistickým potenciálom.



 

"Zázemie je dôležité pre všetkých návštevníkov, či už ako informačný bod, hygienické zázemie, prípadne miesto na občerstvenie," uviedol v stredu pri príležitosti oficiálneho ukončenia rekonštrukcie historickej budovy bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Dodal, že priestor bude mať tiež dôležitý liturgický význam, pretože doteraz všetku záťaž "niesla" katedrála. "Teraz sa veľa vecí môže odložiť a používať tu," doplnil.

Rekonštrukcia prebiehala dva roky, od augusta 2019. Viedla ju a finančne pokryla Bratislavská arcidiecéza a Farnosť sv. Martina v Bratislave. Celkové náklady na obnovu boli vo výške 1,85 milióna eur.

"Pri obnove pamiatkovo chráneného objektu sme museli predovšetkým myslieť na skutočnosť, že Katedrála sv. Martina ako korunovačný chrám bývalého Uhorska a jej okolie sú najnavštevovanejšou a turisticky atraktívnou destináciou hlavného mesta," uviedli Andrej Botek a Pavol Pauliny z Ústavu dejín a teórie architektúry a obnovy pamiatok Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave, ktorí sa na projekte podieľali.

Prvou skúškou, ktorou Martineum prešlo, bola návšteva pápeža Františka v septembri tohto roku. "Táto budova už bola pripravená ako zázemie aj v čase návštevy Svätého Otca a bola využitá aj počas stretnutia s ním v katedrále," priblížil farár z Farnosti sv. Martina Peter Slepčan.

Starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová vyzdvihla, že Martineum ako komunitné centrum je miesto, kde sa môžu obyvatelia stretávať. "Vytvára dôstojné a pekné miesto aj pre akcie, ako sú svadby, ktoré sa vo veľkej miere konajú v Dóme sv. Martina ako ikone Bratislavy," vyhlásila. Pripomenula, že súčasťou je aj verejný priestor okolo, teda Rudayovo námestie, ktoré má význam nielen pre Slovákov, ale aj ľudí zo zahraničia.

Slepčan v tejto súvislosti poznamenal, že objekt bude slúžiť aj pre turistov, ktorí katedrálu nemôžu navštíviť v čase, keď sa v nej konajú svadby. Ako uviedol, Martineum ponúkne priestor, v ktorom sa môžu zatiaľ zdržať a napríklad si zakúpiť suvenír.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa