Štát predáva vzácny kaštieľ: Vyhrajte lotériu a môže byť váš!

2022-08-25 13:00:00 |   |    | 

Malebnú obec Klátova Nová Ves v tieni Tríbeča zdobia až tri kaštiele. Najväčší a najhonosnejší z nich je dnes na predaj. Z jeho ceny sa vám síce zakrúti hlava, nový majiteľ sa však rozhodne má na čo tešiť!



 

Neobarokový kaštieľ stojí uprostred malebného parku na ľavom brehu potoka Vyčoma, kde ho nechal postaviť pravdepodobne okolo polovice 18. storočia rod Husárovcov. Pôvodne sa jednalo o menšiu dvojpodlažnú pozdĺžnu stavbu, ku ktorej patril aj rozsiahly hospodársky areál s budovou v tvare U, kde boli stajne, sklady a príbytky služobníctva.

Neskôr prešiel majetok rukami viacerých majiteľov, o súčasnú neobarokovú podobu sa postaral posledný z nich, barón Leopold Haupt - Stummer. Podľa informácií na stránke obce nechal okolo roku 1892 starší barokový kaštieľ rozšíriť o rozsiahlu prístavbu s okrúhlym schodiskovým pavilónom a veľkolepou slávnostnou sálou, do ktorej bola zahrnutá aj časť hospodárskej budovy.

Fasády boli upravené v neobarokovom a interiér v rokokovom štýle. Pribudlo tiež centrálne vykurovanie a elektrické osvetlenie. Domáci generátor bol poháňaný vodným kolesom na potoku v parku. Aj ten prešiel rozsiahlymi úpravami. Došlo k jeho rozšíreniu, novej výsadbe a vytvoreniu jazierka, pribudli altánky, umelá jaskyňa, mostíky a lavičky.

Po druhej svetovej vojne bol kaštieľ s parkom skonfiškovaný, no ďalej chátral, až kým sa jeho majiteľom nestal Slovenský štatistický úrad. Ten pristúpil k jeho rekonštrukcii a od roku 1986 areál využíval ako školiace stredisko. Dnes je však táto národná kultúrna pamiatka v aukcii. Ako udáva Register ponúkaného majetku štátu, nový majiteľ získa kaštieľ, hospodársku budova, dielňu, garáž a pozemok s rozlohou vyše 40 tisíc m2. A hodnota? Tú odborník stanovil na 2 890 000,00 eur.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa