Bardejovská synagóga: Od židovských obradov po centrum kultúrneho života

2022-09-29 12:00:00 |   |    | 

V Bardejove v minulosti žila veľká židovská komunita. Tá bola sústredená v suburbiu, ktoré sa rozprestieralo okolo hlavnej synagógy. Svätostánok z 19. storočia bol najstaršou stavbou tejto štvrte a po rozsiahlej rekonštrukcii v roku 2015 sa premenil na jedno z centier miestnej kultúry.



 

Symbolicky znížená podlaha

Poloha synagógy zodpovedala pravidlám, podľa ktorých sa v minulosti stavali podobné stavby. Židovská svätyňa nemohla dominovať okoliu a kvôli tomu ju museli obstavať ďalšími budovami. Druhou tradíciou bolo, že nikdy nemohla stáť vedľa kresťanského kostola a navyše nemohla byť ani vyššia ako tieto stavby. Preto pri budovaní synagóg používali jeden trik.

Podlahu dávali vždy o pár schodov nižšie, ako bol terén, ktorý ju obklopoval. Taktiež sa tomu prispôsobovala aj symbolika, podľa ktorej takto veriaci vyjadrovali svoju pokoru voči najvyššiemu. Synagóga bola bohato zdobená. Postavili ju v maurskom štýle, preto patrila medzi najkrajšie v celom regióne. Jednou z jej unikátností je, že má deväťklenbový strop v hlavnej sále, čo nebolo pri takýchto budovách vtedy zvyčajné. Ďalšími klenotmi sú rizolit a slnečné hodiny.

 

Zaradená na zoznam UNESCO pamiatok

Na rozdiel od iných miest na východe Slovenska sa členovia židovskej komunity usadili v Bardejove podstatne neskôr. Hlavným dôvodom bolo, že si držal štatút slobodného mesta a kvôli tomu vytlačili túto komunitu mimo mestské hradby. Bližšie k centru sa dostali až v 19. storočí. V Židovskom suburbiu sa v minulosti nachádzalo niekoľko budov, ktoré využívali pri praktizovaní náboženských rituálov. Do samotnej synagógy ste sa dostali cez predsieň, odkiaľ ste prešli do priestorov na modlenie. Tá bola rozdelená na dve časti. Do jednej mohli vojsť muži a druhá bola ženská galéria.

V rovnakom duchu pokračovalo aj pristavovanie okolitých budov. Hneď vedľa synagógy sídli dom zhromaždenia a rituálny kúpeľ, kotolňa a expanzná veža. V tomto areáli sa nachádzal tiež bitúnok, kde zabíjali zvieratá podľa židovskej tradície. Vďaka jedinečnosti tejto štvrte sa ju podarilo zapísať na zoznam chránených pamiatok UNESCO, na základe čoho si suburbium obľúbili aj turisti.

 

Bývalo tam skladisko hnojív

Po 2. svetovej vojne židia prišli o svoj majetok a už viac nemohli využívať ani synagógu. Táto nádherná stavba najprv chátrala a potom do nej umiestnili skladisko chemických hnojív. To jej zasadilo tvrdú ranu, keďže skladovaný materiál úplne zničil interiér. Látky z hnojiva sa dostávali do kontaktu s omietkou s nádherným zdobením a poškodili aj časť muriva, kvôli čomu sa nepodarilo uchovať veľkú časť pôvodnej výzdoby. Neskôr sa v synagóge nachádzalo aj železiarstvo a sklad stavebného materiálu. Pri využívaní budovy na iné účely došlo k zničeniu pôvodného portiku spolu so schodiskom, zvyšok synagógy sa však podarilo rekonštruovať podľa pôvodnej zachovanej dokumentácie.

 

Rekonštrukcia trvala takmer dva roky

Trvalo dlhé obdobie, kým sa podarilo zohnať financie na rekonštrukciu synagógy, ale aj časti suburbia. Záchrana pôvodných budov začala v januári 2015 a o dva roky (v apríli 2017) už mohli otvoriť vynovené priestory. Projekt bol financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu SR. Najťažšia bola obnova nástenných malieb, ktoré sa nepodarilo uchovať v dobrom stave.

Obnovu realizovali architekt a garant projektu Ján Krcho a reštaurátori Peter Gomboš a Tomáš Lupták. Autori za prácu na tomto projekte získali viaceré významné ocenia Cenu komory architektov CE.ZA.AR. 2017, FENIX za rok 2016 pamiatka roka ocenená ministrom kultúry SR, tiež nominácie Cena ARCA, Cena Dušana Jurkoviča. V rámci rekonštrukcie zachránili aj budovu bývalého bitúnka, v ktorej sa teraz už nachádza technické zázemie.

 

Stalo sa z nej centrum turizmu

Pred rekonštrukciou katedrály si dali domáci predstavitelia záväzok, že po jej dokončení bude opäť slúžiť obyvateľom mesta a návštevníkom. Preto sa ju rozhodli premeniť na kultúrne centrum a pravidelne tam organizujú rôzne podujatia. Otvorené priestory ponúkajú skvelé možnosti na takéto akcie. Po obnovení suburbia je medzi turistami veľmi obľúbená aj táto bardejovská štvrť, kde si chodia pozerať zaujímavú zachovanú architektúru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa