Kostolík vo Zvolene patrí k najvzácnejším u nás, zaujal aj britského kráľa

2022-10-19 12:00:00 |   |    | 

Vo Zvolene v časti Zolná sa nachádza jeden z najvzácnejších slovenských kostolíkov. V roku 2000 ho počas svojej oficiálnej návštevy Slovenska navštívil aj princ Charles, dnes kráľ Karol III. a hneď mu prirástol k srdcu. Počas svojej návštevy nešetril komplimentmi a kostolík preslávil aj v zahraničí. V období po monarchovej návšteve najviac vzrástla jeho návštevnosť a získal najväčšiu popularitu.



 

Postavili ho aj vďaka synom zvolenského župana

Oficiálne dokumenty o vzniku kostolíka hovoria o tom, že o jeho výstavbu požiadali v roku 1311 synovia vtedajšieho zvolenského župana. No podľa historikov ho zrejme postavili ešte o niečo skôr, už v druhej polovici 13. storočia. K miernemu omylu došlo zrejme kvôli tomu, že župan s rodinou nechali chrám kompletne zrekonštruovať, a preto sa do tohto obdobia datoval aj jeho vznik.

Začiatkom 14. storočia teda došlo len k veľkým stavebným úpravám, ktoré sa však podarilo uchovať až dodnes. Ku kostolíku pribudli obvodové múry, taktiež k nemu prislúchal cintorín a zmenili aj pôdorys hlavnej budovy. Pri posledných obnovách pridali stavbe aj viacero gotických prvkov, vďaka čomu sa zaradil medzi najkrajšie ranogotické sakrálne pamiatky. V súčasnosti ho začleňujú do skupiny vidieckych kostolíkov so špecifickou architektúrou. Okrem Zolnej nájdete takéto stavby aj v Čeríne či Ponikách.

 

Bol katolíckym i protestantským kostolom

Kostol pôvodne vystavali ako katolícky chrám, zasvätený svätému Štefanovi Prvomučeníkovi. Neskôr sa však v župe zmenili pomery a v regióne získali silnejšie zastúpenie protestanti. Preto v tých časoch vydali príkaz, podľa ktorého sa aj kostolík v Zolnej zmenil na evanjelický. Do rúk kresťanov sa opäť vrátil až v roku 1709, keď ho museli znova vysvätiť. V tomto období dokonca kostol získal nového patróna, ktorým sa stal svätý Matúš. Ten nad chrámom symbolicky drží ochrannú ruku až dodnes.

 

Aj dnes slúži na bohoslužby

Hoci patrí vďaka zachovaným priestorom kostolík v Zolnej medzi významné pamiatky, ešte aj dnes ho využívajú aj na pôvodné účely. Bohoslužby tam už nerobia pravidelne počas víkendov, ale veriaci sa tam môžu prísť pomodliť každú prvú nedeľu v mesiaci. Vtedy majú zároveň jednu z príležitostí pozrieť si vzácny interiér kostolíka. Ak sa chcete vybrať iba na turistickú návštevu, v tom prípade si vstup musíte dohodnúť prostredníctvom kontaktu uvedeného na bráne. Správcovia sa tam nenachádzajú po celý čas, ale takto sa viete dohodnúť na prehliadke.

 

Vzácne fresky chránili bielou maľbou

Kostolík v Zolnej je vyhľadávaný najmä kvôli významným freskám. Tie najstaršie pochádzajú od maliara, ktorý bol nasledovníkom čerínskeho majstra. S výtvarnou výzdobou pomáhali tiež niekoľkí talianski maliari. Na stenách sa nachádzajú podobizne svätcov a taktiež fragmenty zo Svätého písma. Na najstaršej freske vidieť boj svätého Juraja s drakom. Určitú dobu však boli tieto skvosty dobre skryté. Počas 2. svetovej vojny sa totiž domáci obyvatelia snažili chrániť svoje najväčšie klenoty a stredoveké maľby zatreli bielou farbou. Keď vojaci vošli dnu, nenašli nič výnimočné a nezaujímali sa oňho. Aj napriek tomu však bol kostol počas tohto obdobia zasiahnutá, ale našťastie zničili len jeho menšiu časť.

 

Čo sa stalo so soškami Majstra Pavla z Levoče?

Chrám si mohol udržať medzi ostatnými svätostánkami ešte väčšiu výnimočnosť. Pôvodne sa v ňom totiž mali nachádzať sošky Majstra Pavla z Levoče, ktoré mali zdobiť oltár. Neskôr sa však stratili a nevie sa, kde nakoniec skončili. No aspoň vo veži sa podarilo uchovať pôvodný gotický zvon, ktorý pochádza z prvej polovice 16. storočia. Ďalšou zaujímavosťou je kamenné umývadlo – lavabo, ktoré sa využívalo na krstenie detí. Dôvodov pre návštevu toho stredovekého skvostu je teda viac než dosť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa