Pistoriho palác patrí k najkrajším v Bratislave: Lekáreň tam vystriedalo umenie

2022-11-21 12:00:00 |   |    | 

Priamo v centre Bratislavy nájdete viacero zaujímavých sídiel, ktoré kedysi využívali bohatí mešťania. Jedným z nich je Pistoriho palác, ktorý dnes slúži ako centrum kultúry a vzdelávania a sídlo viacerých neziskových organizácií. Vďaka svojej jedinečnej architektúre patrí k najkrajším a najvzácnejším budovám v hlavnom meste.



 

Pistoriho palác patrí k mladším historickým stavbám hlavného mesta. Dostavali ho len krátko pred koncom 19. storočia. Majiteľom tohto krásneho sídla bol uznávaný lekárnik Felix Pisztory, ktorý mal židovský pôvod. V budove mal vlastný dom aj lekáreň.

Okolo paláca sú už dnes postavené viaceré budovy, no pôvodne ho postavili na lukratívnom mieste. V tom čase bola ulica ešte len vznikajúcou mestskou triedou smerom k Uhorskej kráľovskej železnici a pozemky pre svoje paláce a vily si tu skupovali bohatí obyvatelia Prešporku.

Práve Pistoriho palác však Bratislavčania považovali za najvýnimočnejšiu stavbu v meste. Pisztory bol známy svojim vynikajúcim vkusom, čo sa odrazilo nielen na exteriéri, ale taktiež na vnútornom zariadení. Jedným z dominantných bodov je vstupná hala so schodiskom, ktoré má krásne železné zábradlie. V rovnakom štýle je upravená aj vstupná brána. Nachádzajú sa tu tiež vzácne obrazy a nádherný nábytok, ktorý lekárnik rád prezentoval pred návštevami.

Súčasťou palácového areálu bola aj záhrada. Neskôr ju dlhé roky nevyužívali a trochu chátrala. No Felix Pisztory s ňou mal kedysi veľké plány. Zasadil tam množstvo byliniek, z ktorých potom vyrábal rôzne liečivé prípravky. Jeho pozemok bol dokonca natoľko rozľahlý, že siahal až na územie súčasného Slavína. Záhrada dnes nie je bežne prístupná pre verejnosť, ale pravidelne ju počas víkendu otvorených záhrad a parkov otvárajú pre všetkých záujemcov.

Samotný palác však slúži obyvateľom a návštevníkom mesta po celý rok. V súčasnosti slúži priestor Pistoriho paláca na výstavné účely. Na prvom poschodí sa nachádza prehliadková sála, na druhom sa organizujú koncerty, prezentujú tu tiež výstavy a jedna zo sál sa prenajíma na rôzne diskusie. Má atypický tvar a vďaka tomu púta pozornosť návštevníkov. Naraz sa do nej zmestí približne 40 hostí.

Bývalé meštianske sídlo sa podarilo zachrániť aj vďaka tomu, že ho pred piatimi rokmi podrobili rozsiahlejšej rekonštrukcii, ktorá sa skončila v roku 2017. Vtedy tam vymenili okná, dvere, strechu a podarilo sa im prerobiť aj kotolňu. Pri prácach bolo potrebné postupovať veľmi opatrne. Keď totiž palác vlastnili komunisti, prekryli fresky a v niekoľkých miestnostiach aj vzácny strop. Preto museli dávať dole jednotlivé vrstvy obozretne, aby nepoškodili historicky cenné prvky.

Palác však ešte aj dnes odkrýva svoje tajomstvá. V minulosti tu odhalili zaujímavé fresky a v roku 2019 aj dnes už takmer tridsaťročné noviny, ktoré objavili pri prácach na odvetrávacích rúrach. Ktovie, čo nám ešte prinesie budúcnosť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa