Modrý kostolík patrí k symbolom Bratislavy: 10 faktov, ktoré vás prekvapia

2023-04-14 12:30:00 |   |    | 

Secesný Modrý kostolík patrí k najznámejším stavbám Bratislavy. Veľkosťou síce neohúri, no jeho farba a najmä zaujímavá architektúra z neho robí skutočný unikát. Tieto zaujímavosti z histórie i súčasnosti vás možno prekvapia.



 

1. Hlavným architektom kostola bol Maďar Edmund Lechner. Ten patril k významným predstaviteľom secesie, no keďže sa tento sloh vtedajšiemu ministrovi kultúry nepáčil, jeho kariéra stagnovala a Lechner sa dokonca dostal do finančnej tiesne. V roku 1909 však prišla ponuka na postavenie kostola v Bratislave, ktorý sa nakoniec stal jedným z jeho majstrovských diel.

2. Modrý kostolík mal pôvodne stáť na úplne inom mieste. Lechner však prišiel s požiadavkou, či by si mohol sám vybrať pozemok, ktorý bude vyhovovať jeho odvážnemu plánu. Architekt chcel mať totiž dva vchody, ale ani jeden nemal byť otočený v takom smere, ako sa kedysi stavali svätostánky. Namiesto západu a juhu si zvolil sever a východ. Urobil tak kvôli tomu, aby mohli žiaci tunajšieho gymnázia plynule prechádzať dnu do budovy a mali by vlastný vstup. Ten druhý bol pre verejnosť, ale umiestnil ho ďalej od toho študentského.

3. Výstavba kostola trvala až do roku 1913 a zasvätený je sv. Alžbete, ale nikto ho tak nevolá. Keďže mu dominuje jemne belasý odtieň, všetci ho začali nazývať Modrý kostolík.

4. Pôvodná farba kostola bola pritom iná. Kedysi mal sivú fasádu s viacerými žltými reliéfnymi prvkami. Dnes je jedinou pôvodnou časťou s týmto odtieňom strecha, ktorú robili na objednávku v Zsolnayho továrni. Použili na ňu farebne zaujímavú mozaiku.

5. Kedysi sa v interiéri nachádzala vzácna výzdoba. Po skončení 1. svetovej vojny však obyvatelia chceli zničiť všetko, čo im pripomínalo Uhorsko alebo maďarskú kultúru, a tak došlo aj na Modrý kostolík. No keďže ho nechceli úplne zdemolovať, rozhodli sa iba odstrániť pár častí. Po 2. svetovej vojne zas bolo potrebné vymeniť zničené okná po bombardovaní.

6. Modrý odtieň púta pozornosť aj v interiéri. Architekt myslel na každý detail a vyzdobil ho majolikou. Takýchto výrazných prvkov sa v kostole nachádza niekoľko. Krásna výzdoba dominuje aj fasáde. Pri vstupe nad vchodom sa nachádza mozaika, na ktorej je vyobrazená svätá Alžbeta.

7. Kostolík až dodnes slúži cirkvi. Pravidelne sa tam konajú bohoslužby a veľmi obľúbený je pri organizovaní svadieb. Preto by ste si mali rezervovať termín včas, aby ste ho mali presne podľa svojich predstáv.

8. Pôvodne bol kostolík venovaný na spomienku na cisárovnú Sissi. Mal plniť úlohu jej symbolického mauzólea. Po jeho dokončení v ňom preto dominoval mramorový reliéf, na ktorom panovníčka kľačala a modlila sa. Neskôr ho však presunuli do Grassalkovičovho paláca a momentálne sídli na blízkej fare.

9. Modrý kostolík sa stal vyhľadávanou atrakciou nielen pre domácich turistov, ale aj pre cudzincov. Preto sa ho rozhodli zvečniť ako miniatúru v bruselskej Mini-Europe. Vďaka jedinečnému exteriéru s výraznými farbami fasády žiari aj medzi podstatne známejšími atrakciami z iných krajín.

10. Ak sa vám táto sakrálna stavba zapáčila kvôli secesnému štýlu, zájdite potom aj k budove gymnázia Grosslingova, s ktorým bol kostolík v minulosti prepojený. To je totiž postavené v rovnakom štýle.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa